Orbanizarea Americii. Dreapta din Statele Unite calcă pe urmele Ungariei

Luni, 23 Mai 2022, ora 14:34 6774 citiri
Viktor Orban, premierul Ungariei FOTO Facebook/Orban Viktor

În vara anului 2018, premierul ungar Viktor Orban a declarat război unei generații. El a prevăzut un val de partide de dreapta, naționaliste, care vor înlocui instituția liberală a Uniunii Europene la alegerile pentru Parlamentul European din anul următor.

„Ne confruntăm cu un moment important: ne luăm rămas bun nu doar de la democrația liberală... ci de la elita din 1968”, a spus Orban.

Invocând „elita din 1968”, Orban folosea o stenografie încărcată pentru status quo-ul dominant pe continent. Pentru Orban, tulburările politice și revoltele studențești care au avut loc în anumite părți ale Europei cu jumătate de secol înainte au fost precursorii ortodoxiei social-culturale actuale – marcate de feminism ascendent, ateism și cosmopolitism de stânga – pe care dorea să o răstoarne. Și-a petrecut anii de la venirea la putere în 2010 transformând națiunea sa de 10 milioane de oameni într-un fel de vas Petri pentru democrația iliberală. Și acum era timpul ca modelul maghiar să fie exportat.

„Generația anilor ’90 vine pentru a înlocui generația din ’68”, a spus Orban, adresându-se unei adunări de etnici maghiari din România. „În politica europeană, este rândul l generației anticomuniste, care are convingeri creștine și angajament față de națiune”, a adăugat el, potrivit Washington Post.

Anul următor, partidele politice principale au avut de suferit la urne când europenii au votat pentru parlamentul lor continental. Dar extrema dreaptă – pentru care Orban are o mare afinitate – nu a fost singura beneficiară, partidele aflate mai în stânga, inclusiv o avangardă tot mai mare a facțiunilor Verzilor, venind și ele în prim-plan. Orban și aliații săi naționaliști de dreapta nu au reușit prea mult în scopul lor declarat de a planta steagul unei noi „democrații creștine” pe continent.

Orban, sursă de inspirație pentru republicani

Dar influența și viziunea lui Orban nu se limitează doar la Europa. Premierul ungar și partidul său de guvernământ Fidesz au devenit o sursă proeminentă de inspirație pentru conservatorii americani. Stephen K. Bannon, fost consilier al președintelui Donald Trump, a descris agenda și guvernarea naționalistă a lui Orban drept cea a unui „Trump înaintea lui Trump”. Un flux constant de intelectuali conservatori americani s-au îndreptat spre Budapesta în concedii sabatice și burse. Săptămâna trecută, la Budapesta a avut loc un eveniment major al Conferinței de acțiune politică conservatoare (CPAC) – principala organizație a dreptei politice americane.

Orban și un număr de locotenenți ai săi au avut discursuri în cadrul întâlnirii, împreună cu mai mulți parlamentari republicani, lideri europeni de extremă dreapta și figuri-cheie din ecosistemul media de dreapta din SUA.

„Trebuie să luăm înapoi instituțiile de la Washington și Bruxelles”, a spus Orban joi, 19 mai, în deschiderea conferinței de la Budapesta. "Trebuie să găsim prieteni și trebuie să găsim aliați. Trebuie să coordonăm mișcarea trupelor noastre, pentru că avem o mare provocare în fața noastră".

Organizatorii CPAC au ales Ungaria pentru prima conferință europeană, deoarece este „unul dintre bastioanele rezistenței conservatoare la revoluția ultraprogresistă woke”, potrivit site-ului CPAC.

În cadrul evenimentului a avut loc și o apariție virtuală a lui Tucker Carlson, prezentatorul de extremă-dreapta Fox News, care l-a lăudadt pe Orban de ani de zile și a călătorit la Budapesta în trecut pentru a-l intervieva pe premierul ungar.

„Liderilor Ungariei le pasă de fapt să se asigure că propriul lor popor prosperă”, a spus Carlson în 2019, aprobând atât ostilitatea lui Orban față de imigrație și multiculturalism, eforturile sale de a stimula familiile maghiare să aibă mai mulți copii. „În loc să promită bogăția națiunii fiecărui imigrant ilegal din lumea a treia, ei folosesc bani din taxe pentru a-și ridica propriul popor”.

Teoria "marii înlocuiri"

Carlson a promovat o linie de retorică care a devenit cu atât mai populară în ultimii ani - cea a teoriei rasiste „marea înlocuire”, care presupune că sosirile de imigranți fac parte din proiectul politic de subminare sau chiar eliminare a populațiilor native.

Teoria a fost odinioară răspândită la marginea politicii occidentale, dar acum s-a mutat în curentul principal de dreapta, ca urmare a neîncetatului zgomot de frică a unor oameni precum Carlson, precum și propagării sale de către politicienii de pe ambele maluri ale Atlanticului. Un sondaj recent a constatat că 3 din 10 americani cred că mai multă imigrație îi forțează pe americanii nativi să-și piardă influența politică și culturală.

Niciun lider ales din Vest nu prezidează mai mult peste spectrul pericolului demografic decât Orban. În ciuda populației neglijabile de musulmani și arabi a Ungariei, el a tratat perspectiva reinstalării a puțin mai mult de o mie de refugiați sirieni în 2015 ca pe o amenințare existențială – și, probabil, a consolidat sprijinul intern în acest sens și și-a sporit profilul în rândul extremei drepte europene.

„Dacă Europa nu va fi populată de europeni în viitor și luăm acest lucru ca fiind dat, atunci vorbim despre un schimb de populații, pentru a înlocui populația de europeni”, a spus Orban la o conferință despre demografie din 2019 găzduită la Budapesta. „Există forțe politice în Europa care doresc o înlocuire a populației din motive ideologice sau de altă natură”.

Principala dintre aceste presupuse forțe a fost finanțatorul maghiar-american George Soros, care are o lungă istorie în domeniul societății civile în țara natală. Pentru Orban și aliații săi, Soros a servit ca inamic, un elitist evreu bogat care finanțează proiecte cosmopolite precum universitățile și organizațiile educaționale și de ajutorare. Ironia este că, într-o epocă anterioară, o organizație finanțată de Soros în anii 1980 a ajutat să ofere sprijin grupului de tineri liberali condus de Orban, care avea să devină partidul politic Fidesz.

Dar Orban s-a întors la dreapta în timp ce naviga curentele tranziției democratice post-Război Rece din Ungaria și de atunci a început să submineze și, în unele cazuri, să captureze instituțiile civice care i-ar putea împiedica conducerea. Grupuri de birocrați au fost disponibilizați pe măsură ce Orban a preluat controlul asupra mașinii statului. Spațiul pentru presa independentă din Ungaria a fost restrâns, directorii de afaceri aliați cu Orban preluând tactic stăpânirea principalelor publicații, iar guvernul urmărește jurnaliştii de investigaţie cu programe spion. O universitate fondată de Soros a fost nevoită să se mute la Viena.

Pentru cei de dreapta din Statele Unite, plini de nemulțumiri antiliberale, Ungaria oferă o privire asupra victoriei războiului cultural și un șablon pentru acțiune. J.D. Vance, candidatul Partidului Republican pentru alegerile din acest an pentru Senatul Ohio, a susținut confiscarea activelor Fundației Ford, o organizație care promovează justiția socială. Vance, cunoscut și pentru că aplaudă marca naționalismului lui Orban, a sugerat într-un interviu pentru Vanity Fair că o realegere a lui Trump în 2024 ar trebui să determine începerea unei preluări forțate a instituțiilor din SUA, inclusiv a universităților. „Am tendința să cred că ar trebui să punem mâna pe instituțiile stângii”, a spus el. „Și să-i întoarcem împotriva stângii”. Politicianul republican a adăugat: „Cred că ceea ce ar trebui să facă Trump, dacă i-aș da un sfat: concediază fiecare birocrat de nivel mediu, fiecare funcționar public din statul administrativ, înlocuiește-i cu oamenii noștri”.

Acest tip de dezmembrare pare fantezist, dar analiștii văd în admirația pentru Orban în rândul dreptei americane intensificarea unui proiect politic care poartă tot veninul războiului lui Orban împotriva „elitei din 1968”.

„Îmi fac griji că Orban este pachetul complet”, a spus Kim Lane Scheppele, profesor de sociologie la Universitatea Princeton și expert în politica maghiară, pentru New Yorker, anul trecut. „Folosește retorica care face apel la dreapta, așa cum retorica lui Trump a apelat la dreapta politică a Statelor Unite. Dar sub ea este un dictator care conduce singur lucrurile. Sunt îngrijorată că viziunea este ceea ce atrage de fapt dreapta americană.”

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News