Situația bizară a unui bărbat din Teleorman. Din cauza CNP-ului nu-și poate face dosar de pensie FOTO

Joi, 21 Aprilie 2022, ora 10:43
5400 citiri
Situația bizară a unui bărbat din Teleorman. Din cauza CNP-ului nu-și poate face dosar de pensie FOTO
Un bătrân a descoperit o greșeală a autorităților care îl afectează grav FOTO generică pixabay.com

Un bărbat din Teleorman a descoperit că nu-și poate depune dosar de pensie din cauza CNP-ului. Și asta întrucat nu are un singur cod numeric personal, cum ar fi normal, ci două.

”În cazul în care ați crezut că în România avem un singur CNP, autoritatile au ținut să ne arate că se poate și cu două. Pe lângă situatia și amuzanta și teoretic imposibilă, omul nu—și poate face actele pentru pensie si acum este nevoit sa meargă în instanță să-și anuleze CNP-urile”, a transmis Avocatul Adrian Cuculis.

sursa Av. Cuculis

Ce este CNP-ul

Potrivit Art. 5 din Legea 105 din 25 Septembrie 1996, cu privire la „Organizarea evidenței populației”, CNP-ul reprezintă un număr semnificativ ce invidualizează o persoană fizică și constituie singurul identificator pentru toate sistemele informatice care prelucrează date nominale privind persoana fizică, scrie Libertatea.ro.

Fiecărei persoane fizice i se atribuie, începând de la naștere, un cod numeric personal care se înscrie în actele și certificatele de stare civilă și se preia în celelalte acte cu caracter oficial, emise pe numele persoanei respective, precum și în Registrul permanent de evidență a populației.

Gestionarea și verificarea atribuirii codului numeric personal revine Ministerului de Interne, prin formațiunile de evidență a populației.

Ce înseamnă cifrele din CNP

Codul numeric personal sau CNP-ul cum este prescurtat este un cod de 13 cifre prin care este identificat orice persoană născută și/sau rezidentă în România. Sistemul a fost introdus pe 2 martie 1978.

Primele şapte reprezintă datele tale de identificare, iar următoarele șase sunt cifre unice, după modelul SAALLZZJJNNNC.

S – reprezintă sexul şi secolul în care s-a născut persoana care posedă acel CNP. Dacă prima cifră este 1, respectiv 2, înseamnă că persoana este de sex masculin, respectiv de sex feminin, și că s-a născut până în anul 1999. Dacă prima cifră a codului numeric personal este 5 sau 6 înseamnă că persoana − bărbat, respectiv femeie − s-a născut începând cu anul 2000.

AA, sau anul naşterii, este un număr format din două cifre şi reprezintă ultimele două cifre din anul naşterii.

LL – luna naşterii – este un număr format din doua cifre şi reprezintă luna naşterii persoanei.

ZZ – ziua naşterii – reprezintă ziua naşterii în format de două cifre. Pentru zilele de la 1 la 9 se adaugă 0 înaintea datei.

JJ – codul judeţului – este un număr format din două cifre şi este reprezentat de codul judeţului sau sectorului (în cazul municipiului Bucureşti) în care s-a născut persoana ori în care avea domiciliul sau reşedinţa în momentul acordării C.N.P.-ului.

NNN – numărul de ordine – este un număr format din trei cifre din intervalul 001 – 999. Numerele din acest interval se împart pe judeţe, birourilor de Evidenţă a Populaţiei, astfel încât un anumit număr din acel interval să fie alocat unei singure persoane într-o anumită zi.

C – cifra de control – se află în relaţie cu toate celelalte 12 cifre ale C.N.P.-ului. Cifra de control este calculată după cum urmează: fiecare cifră din C.N.P. este înmulțită cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279; rezultatele sunt însumate, iar rezultatul final este împărțit cu rest la 11. Dacă restul este 10, atunci cifra de control este 1, altfel cifra de control este egală cu restul

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#doua CNPuri, #dosar de pensie, #dau in judecata , #pensie