Au tras sau nu teroriștii în decembrie 1989? Concluzia procurorilor: ”Focul fratricid a cauzat survenirea de decese şi răniri”

Marti, 16 August 2022, ora 22:27 4669 citiri
Procurorii au concluzionat că nu au fost implicați teroriști în evenimentele din decembrie 1989 FOTO Facebook / 1989 - Revoluția Română în imagini

Parchetul General a făcut public marți, 16 august, în premieră, primul volum din rechizitoriul ”Dosarului Revoluției”, motivând interesul ridicat pentru ”un moment de maximă importantă din istoria României.”

În documentul de 340 de pagini, procurorii îi trimit din nou în judecată pe fostul președinte Ion Iliescu, pe Gelu Voican Voiculescu și pe generalul în retragere Iosif Rus, fost comandat al aviației militare, pentru infracțiuni contra umanității.

”Nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989”

Potrivit rechizitoriului, procurorii au concluzionat că prezenţa teroriștilor în decembrie 1989 nu a fost probată în niciunul dintre ”miile de dosare” instrumentate în timp.

”Prin coroborare cu celelalte probe ale dosarului, concluzia este aceeaşi. După 22 decembrie 1989 - orele 16,00, focul fratricid a cauzat survenirea de decese şi răniri. Nu există probe apte să demonstreze că în intervalul 22-30 decembrie 1989 au existat terorişti sau orice altă forţă care să desfăşoare acţiuni ostile revoluţiei şi revoluţionarilor. Analiza tuturor declaraţiilor martorilor şi persoanelor vătămate (mii de declaraţii) referitoare la intervalul 22-30 decembrie 1989 relevă că mulţi dintre cei audiaţi (militari şi civili) au relatat că în acest interval de timp au luptat, sub o formă sau alta, cu "teroriştii". Cu toate acestea, analiza în mod logic şi loial a întregului probator al dosarului relevă că, sub imperiul psihozei securist-teroriste, aceste persoane au apreciat în mod viciat situaţiile concrete în care s-au aflat. Realitatea este că nu există probe relevante ale existenţei teroriştilor în decembrie 1989”, se precizează în rechizitoriul trimis instanţei.

Anchetatorii arată că, pentru edificarea asupra stării de fapt din intervalul 22-30 decembrie 1989, a fost administrată ca probă inclusiv sinteza aspectelor rezultate din anchetele efectuate de parchetele militare, în perioada 1990-1994, în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989, întocmită de Secţia Parchetelor Militare.

”Această analiză stabileşte în mod pertinent că psihoza securist-teroristă şi focul fratricid au fost cauzele deceselor şi vătămărilor din intervalul 22-30 decembrie 1989. Nu au fost indicate persoanele care au generat şi întreţinut psihoza (materialul fiind întocmit în 1994, când la putere se aflau tocmai cei care ar fi trebuit traşi la răspundere pentru inducerea în eroare), însă s-a argumentat fără dubii că psihoza a apărut şi a fost amplificată de persoanele care au avut intervenţii televizate şi care au emis comunicate. Sinteza s-a întemeiat pe analiza temeinică a unui număr de 2.317 cauze penale având ca obiect uciderea sau rănirea unor persoane. Stările de fapt reţinute prezintă o importanţă majoră, mai ales că cercetările au fost făcute la relativ scurt timp după derularea evenimentelor. De asemenea, sinteza a stabilit fără echivoc faptul că în decembrie 1989 nu au existat terorişti. Existenţa acestora nu a fost probată în niciunul din miile de dosare instrumentate în timp”, mai menţionează procurorii, potrivit TVR.

În rechizitoriu se mai arată că fosta securitate a ştiut ”exact” unde se aflau soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu după fuga lor cu elicopterul în decembrie 1989 şi nu a încercat să îi salveze înainte de procesul în urma căruia au fost condamnaţi la moarte. Potrivit martorilor, au existat mai multe tentative de asasinat împotriva soților Ceaușescu înainte de ”falsul proces”.

Procurorii au mai concluzionat că aşa-numitul ”grup Iliescu”, care a preluat puterea politică în România în decembrie 1989, a avut ca scop înlăturarea fostului dictator Nicolae Ceauşescu, dar menţinerea țării în sfera de influenţă a fostei Uniuni Sovietice.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News