Iliescu, pus sub acuzare: Reactia lui Andrei Plesu, ministru la Mineriada

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 07:35
7172 citiri
Iliescu, pus sub acuzare: Reactia lui Andrei Plesu, ministru la Mineriada
Foto: Arhiva Kanal D

Dupa ce Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru crime impotriva umanitatii in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, reactiile au curs lant. Una demna de mentionat este cea a scriitorului Andrei Plesu, care la acea vreme era ministru al Culturii in Guvernul Petre Roman.

Scriitorul s-a aratat contrariat: "Este foarte bine ca se incepe o ancheta si la sfarsitul ei e de sperat sa avem un rezultat limpede. Sunt putin contrariat ca au trebuit sa treaca atatia ani sa se deschida aceasta ancheta cand la guvernare, in institutiile care puteau decide, au fost oameni de toate culorile", a declarat Plesu, miercuri, la Timisoara, citat de Mediafax.

Vorbind despre o "clasare curata si definitiva a acestui caz", Plesu a spus ca "pentru a afla adevarul nu e niciodata prea tarziu".

Scriitorul a relatat episodul Mineriadei din '90, din punctul sau de vedere.

"Eu am trait lucrurile fiind in guvernul de atunci, dar nu eram, ca sa spun asa, in Executivul Guvernului, adica in celula restransa, incat eu m-am trezit cu minerii abia cand ma duceam spre minister. M-au oprit, m-au scos din masina, au perchezitionat si asa am aflat eu ca sunt mineri pe strada.

Pe urma au inceput telefoanele de la artisti, de la cunoscuti, care imi spuneau ca se intampla orori. L-am sunat pe primul ministru si apoi au urmat evenimentele pe care le stiti.

Daca am o satisfactie, daca poti avea o satisfactie legata de imprejurarile care erau atunci, e ca Ministerul Culturii de la acea vreme a fost primul si singurul minister din Guvern care a facut un comunicat de departajare de acest tip de evenimente", a sustinut Plesu.

Fostul presedinte Ion Iliescu este urmarit penal in dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Univeristatii, urmata de moartea a patru persoane si ranirea altor trei, potrivit unor surse judiciare citate de presa.

Iliescu a ajuns miercuri la instanta suprema si a stat acolo aproximativ o ora. Nu a vrut sa faca nicio declaratie nici la intrarea in sediul institutiei, nici la iesire.

Cu aceasta incadrare, Ion Iliescu risca pana la 25 de ani de inchisoare.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Plesu Iliescu mineriada, #Plesu ministru mineriada 1990 , #Ion Iliescu