Gelu Voican Voiculescu, despre dosarul Mineriadei: Act de razbunare politica pentru suspendarea din 2012

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 13:01
7217 citiri
Gelu Voican Voiculescu, despre dosarul Mineriadei: Act de razbunare politica pentru suspendarea din 2012
Foto: captura Youtube/Jean Blagoi

Gelu Voican Voiculescu a comentat, joi, faptul ca procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a solicitat presedintelui Klaus Iohannis declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de el, Petre Roman si Victor Atanasie Stanculescu, in dosarul Mineriadei.

"Dosarul a mai fost redeschis. S-au solutionat foarte multe dosare imediat in 1990. Toate cazurile legate de cei patru morti si raniti prin impuscare au fost rezolvate de generalul Dan Voinea inca de atunci. S-au facut dosare care au avut cursul lor. In 2007 s-a redeschis dosarul care s-a incheiat cu neinceperea urmaririi penale. Acum, in mod gresit, se spune ca la initiativa CEDO. Autoritatile romane au considerat, in urma aceste hotarari a CEDO, ca ar fi cazul sa se redeschida acest dosar.

A fost redeschis cand Laura Codruta Kovesi era procuror general. Ex presedintele Traian Basescu i-a inputat noului procuror general ca nu s-a progresat nimic in redeschiderea dosarului acestuia. E un act de razbunare politica pentru suspendarea din 2012. Nu e o noutate, o decizie actuala, ci doar o prelungire a unor lucruri din anii trecuti. E o razbunare politica", a declarat pentru B1 TV Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru in primul guvern provizoriu din 1990 si responsabil cu controlul serviciilor secrete in perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990.

"Evenimentele din 13-15 iunie si nu trebuie numite Mineriada pentru ca Mineriada a fost numai in 14-15 ca o consecinta a lui 13 asupra caruia se pastreaza tacere. Nimeni nu elucideaza cine au fost autoritii violentelor asupra institutiilor de stat", a completat acesta.

Gelu Voican Voiculescu a precizat ca nu era in interesul sau si al celor aflati la Putere in acel moment sa cheme minerii la Bucuresti, pentru ca alegerile fusesera castigate cu un scor zdrobitor.

"Alte interese externe au vrut sa impiedice legitimarea Revolutiei, pentru ca votul din mai a fost o legitimare a Revolutiei", a punctat acesta.

"Nu a chemat nimeni minerii, minerii au venit solidari cu noua Putere. (...) Ca sa putem sa ii facem sa plece au fost adunati la Romexpo si li s-a multumit, iar aceasta multumire este intoarsa impotriva noastra.

Nu aveam niciun interes sa cream dezordine cand tocmai izbutisem la acel scor", a precizat Gelu Voican Voiculescu.

Cat despre acuzatiile de infractiuni contra umanitatii, Voiculescu a sustinut ca sunt exagerate.

"E o enormitate. E regretabil ca au murit patru oameni, dar de aici pana la a face crima impotriva umanitati...", a punctat acesta.

Ion Iliescu, Virgil Magureanu si Victor Stanculescu au fost audiati, miercuri, la Parchetul Inaltei Curti in dosarul Mineriadei, redeschis in luna martie a acestui an. Fostul presedinte si fostul sef al SRI au fost pusi sub acuzare pentru crime impotriva umanitatii, potrivit unor surse judiciare, in timp ce anchetatorii au nevoie de avizul Presedintiei pentru inceperea urmaririi penale impotriva lui Stanculescu.

Apoi, joi, Emil Cico Dumitrescu a fost pus sub acuzare in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii. Acesta era seful Directiei Cultura si Sport din Ministerul de Interne in iunie 1990.

Tot joi procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat presedintelui Klaus Iohannis declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Mineriadei, fiind acuzati tot de infractiuni contra umanitatii, in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Gelu Voican Voiculescu dosar Mineriada, #Gelu Voican Voiculescu Mineriada, #Gelu Voican Voiculescu Ion Iliescu , #Gelu Voican Voiculescu