Dosarul Mineriadei: Cererile Parchetului au ajuns la Cotroceni - vor fi analizate de Iohannis

Joi, 22 Octombrie 2015, ora 17:14
3072 citiri
Dosarul Mineriadei: Cererile Parchetului au ajuns la Cotroceni - vor fi analizate de Iohannis
Foto: Hepta.ro

Cererile de avize pentru urmarirea penala solicitata de PICCJ in cazul dosarului Mineriadei pentru fostii ministri Petre Roman, Athanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu au ajuns, joi, la Palatul Cotroceni si se afla in analiza, transmite Administratia Prezidentiala.

Astfel, presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa se pronunte in zilele urmatoare asupra acestor solicitari, in acest moment cererile PICCJ fiind in atentia Administratiei Prezidentiale.

Procurorul general al Parchetului instantei supreme cere presedintelui declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala pentru Petre Roman, Victor Athanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii.

Dosarul Mineriadei: Parchetul cere aviz pentru anchetarea lui Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu (Video)

"In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999, ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Stanculescu Victor Atanase si Voiculescu Gelu Voican, sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri", a anuntat joi PICCJ, intr-un comunicat de presa.

Dosarul Mineriadei: Parchetul cere aviz pentru anchetarea lui Petre Roman si Gelu Voican Voiculescu (Video)

Parchetul instantei supreme a precizat ca faptele retinute in cazul lui Roman, Stanculescu si Voiculescu formeaza obiectul dosarului cunoscut ca "Mineriada din iunie 1990", aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare.

Parchetul General va cere lui Iohannis aviz pentru urmarirea penala a lui Atanasie Stanculescu

Potrivit articolului 12 din Legea 115/1999, numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Articolul 19 din aceeasi lege prevede ca, "pana la inceperea urmaririi penale Camera Deputatilor, Senatul sau Presedintele Romaniei poate sa retraga, motivat, cererea prin care a solicitat urmarirea penala impotriva membrilor Guvernului".

Victor Athanasie Stanculescu a fost miercuri la PICCJ, procurorii Sectiei Parchetelor Militare aducandu-i la cunostinta ca s-a redeschis urmarirea penala in dosarul Mineriadei, iar in cazul sau se va declansa procedura speciala.

Fostul premier Petre Roman spunea miercuri, intrebat in legatura cu acuzatiile de infractiuni contra umanitatii aduse lui Ion Iliescu pentru mineriada din iunie 1990, ca nu cunoaste dosarul si nu vrea sa intervina "absolut deloc" pe acest subiect.

Gelu Voican-Voiculescu a declarat ca acuzatiile aduse lui Iliescu in dosarul Mineriadei sunt "aberante", el sustinand ca responsabile pentru ceea ce s-a intamplat atunci sunt "fortele care voiau sa impiedice intrarea in normalitate prin consimtirea alegerilor din mai 1990".

Viceprim-ministrul in primul guvern provizoriu din 1990 si responsabil cu controlul serviciilor secrete, in perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990, Gelu Voican-Voiculescu a mai sustinut ca redeschiderea dosarului ar fi o prelungire a unei initiative mai vechi a fostului presedinte Traian Basescu.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiunii contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13-15 iunie 1990, soldata cu decesul a patru persoane, ranirea si lipsirea de libertate a altor o mie.

Procurorii militari care ancheteaza cauza i-au citat miercuri la Parchetul instantei supreme pe fostul presedinte Ion Iliescu, fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu si fostul general Victor Athanasie Stanculescu.

Cercetarile in cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost reluate dupa 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, mai multe victime ajungand sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#dosar mineriada cereri parchet Cotroceni, #Petre Roman mineriada, #Athanasie Stanculescu Mineriada, #Gelu Voican Mineriada , #stiri dosarul Mineriadei