Primii retinuti in Dosarul Microsoft: Cati bani ar fi luat "Niro", Cocos, "Pinalti" si fostul ministru Sandu (Video)

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 09:22
7017 citiri
Primii retinuti in Dosarul Microsoft: Cati bani ar fi luat "Niro", Cocos, "Pinalti" si fostul ministru Sandu (Video)

Oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, si Nicolae Dumitru, patronul grupului "Niro", precum si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan au fost retinuti in noaptea de luni spre marti, fiind acuzati ca au luat mita sume uriase in dosarul licentelor Microsoft.

Potrivit DNA, Dorin Cocos ar fi luat spaga 9 milioane de euro, Gabriel Sandu a primit doua sume de 2,7 milioane de euro, respectiv 1,8 milioane de euro, in vreme ce la edilul din Piatra Neamt au ajuns 4 milioane de euro. Totodata, Nicolae Dumitru a luat circa 7 milioane de euro.

Cocos, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan au fost retinuti

Potrivit procurorilor anticoruptie, contractul cadru de inchiriere a licentelor Microsoft din aprilie 2004 ar fi fost incheiat in conditii oneroase pentru bugetul de stat "asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Astfel, contractul ar fi fost incheiat cu incalcarea legii privind achizitiile publice "invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers", la un pret cu cel putin 40% mai mare fata de pretul real.

Contractul a fost trecut de la Secretariatul General al Guvernului la Ministerul Comunicatiilor prin HG 199/2008, iar in anul 2009 acesta a expirat, la fel si dreptul de utilizare a licentelor Microsoft.

O oportunitate de afaceri

"In contextul incetarii dreptului de utilizare a licentelor si a efectelor contractului de inchiriere de licente, a identificata o noua oportunitate de afaceri in distribuirea de licente Microsoft catre Guvernul Romaniei", precizeaza DNA.

Procurorii sustin ca, in primavara anului 2009, a avut loc o intalnire intre Dorin Cocos, Stefan Gheorghe, ministrul Sandu Gabriel si alte persoane. In cadrul intrevederii au fost discutate "chestiuni generale legate de posibilitatile pe care le avea Ministerul Comunicatiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers pentru asigurarea in continuare a licentelor necesare: exercitarea dreptului de cumparare sau incheierea unui nou contract de inchiriere".

Cine este Dorin Cocos. Firme, dosare, avere, Elena Udrea

"In cursul procedurii de achizitie, pentru a asigura asocierea avand ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Cocos Dorin a pretins de la o persoana implicata in cauza, foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Stefan si pentru Gabriel Sandu, dupa cum urmeaza:

  • - Gabriel Sandu - 2.700.000 euro si 1.800.000 euro,
  • - Gheorghe Stefan - 4.000.000 euro,
  • - Dorin Cocos - 9.000.000 euro", se precizeaza in ordonantele de retinere pe numele celor trei.
  • Procurorii anticoruptie subliniaza ca din fisa de date a procedurii de achizitie rezulta ca "au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel incat sa fie inlaturat de la licitatie orice alt ofertant in afara de asocierea avand ca lider D-CON.NET AG, in consecinta, la data de 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu aceasta asociere de firme prin care Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a achizitionat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare".

    Pentru ca mita promisa sa ajunga la Dorin Cocos, Stefan Gheroghe si Gabriel Sandu, a fost infiintata o firma in contul careia D-CON.NET.AG a virat toate sumele necesare.

    In final, sumele pretinse au ajuns in contul unor firme controlate, direct sau prin intermediari, de Cocos, "Pinalti" si fostul ministru Sandu.

    In ceea ce il priveste pe Nicolae Dumitru, poreclit "Niro", procurorii DNA sustin ca in anul 2003, omul de afaceri si-a exercitat influenta asupra unor membri ai Guvernului, pentru a obtine incheierea contractului.

    "Premisele incheierii contractului cadru se refera la faptul ca, in anul 2003, in contextul in care, distribuirea de licente Microsoft, catre Guvernul Romaniei, a fost identificata ca fiind o posibila afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea sa inlesneasca incheierea si respectiv derularea contractului, prin sustinerea financiara pe care o puteau acorda sau prin influenta pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare.

    Astfel, in aceasta afacere a fost cooptat si Nicolae Dumitru, care trebuia sa isi exercite influenta asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Serban Mihailescu, Nica Dan) pentru a obtine incheierea contractului", se arata in ordonanta de retinere pe numele omului de afaceri.

    Totodata, pentru obtinerea unui profit substantial, care sa asigure si plata sumelor pretinse de persoanele implicate, "ar fi fost incheiat un singur contract pentru administratia publica si, astfel, in functie de numarul de licente achizitionat, pretul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (intre 47 si 60% raportat la pretul de lista) ". De asemenea, discountul ar fi fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de ministri si alte persoane implicate.

    "Pentru a-si exercita influenta asupra lui Serban Mihailescu - ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica - ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatilor, precum si asupra altor membri ai Guvernului in vederea incheierii si derularii contractului de licentiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins si primit de la alta persoana implicata in cauza, prin virament, in contul firmei Running Total Group pe care o controleaza, suma totala de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsa si primita provenea de la Fujitsu Siemens Computers", sustine DNA.

    Martor in dosar: Dorin Cocos a primit "opt-noua" milioane de euro

    Potrivit unui martor din dosarul Microsoft, Dorin Cocos ar fi fost beneficiarul a "opt-noua" milioane de euro si, impreuna cu Dinu Pescariu si Gheorghe Stefan "Pinalti", ar fi dat mita unor persoane care au influentat anumite decizii ale ministrilor din Guvernul Emil Boc.

    Udrea, despre implicarea lui Cocos in Microsoft: Spun ce a spus si presedintele despre fratele sau

    Tot ei s-ar fi ocupat de deschiderea unor conturi la banci din strainatate, prin care erau virate aceste mite. Televiziunile de stiri au relatat ca Dorin Cocos ar fi intervenit pe langa membri ai Guvernului Boc, in perioada in care Elena Udrea era ministru al Turismului.

    Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu, la DNA. "Pinalti", pregatit sufleteste sa fie retinut

    Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si primarul Gheorghe Stefan au fost retinuti in noaptea de luni spre marti. Ei vor fi prezentati unui complet de la Inalta Curte, procurorii urmand sa ceara arestarea preventiva pentru 30 de zile in cazul celor trei.

    Gabriel Sandu este acuzat de luare de mita in forma continuata (doua acte materiale) si spalare de bani, Dorin Cocos este suspectat de trafic de influenta si spalare de bani, Nicolae Dumitru a fost retinut pentru trafic de influenta si spalare de bani, in timp ce Gheorghe Stefan este acuzat de savarsirea alcelorasi infractiuni.

    Valoarea mitei in acest dosar in care sunt implicati numerosi oameni de afaceri, dar si noua fosti ministri se ridica la 60 de milioane de dolari.

    D.T.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
    Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
    În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
    Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
    Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
    Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
    #Microsoft bani, #Microsoft mita, #Dorin Cocos Microsoft, #Gabriel Sandu Microsoft, #Pinalti Microsoft , #DNA