Iohannis da unda verde pentru urmarirea penala a 3 fosti ministri

Marti, 29 Noiembrie 2016, ora 10:06 6686 citiri
Foto: Arhiva Facebook/Klaus Iohannis

Presedintele Klaus Iohannis a avizat cererea de urmarire penala pentru fostii ministri Dan Nica, Adriana Ticau si Alexandru Athanasiu.

Solicitarea fusese facuta pe 23 noiembrie, in dosarul Microsoft 2, unde procurorii DNA ii acuza pe fostii demnitari de abuz in serviciu. Odata cu cererea, Iohannis a primit si 28 de volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

In ce-l priveste pe Dan Nica, fost ministru al Comunicatiilor in perioada 2000-2004, procurorii il acuza ca a incalcat dispozitiile legale privind achizitiile publice si a initiat si sustinut doua hotarari de guvern prin care s-a aprobat incheierea unui contract comercial intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers GmbH, referitor la inchirierea de licente Microsoft, se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii spun ca Dan Nica a invocat, in mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, facand astfel ca firma sa fie favorizata prin evitarea organizarii unei licitatii publice. In acest mod, Dan Nica este cauzat ca a prejudiciat statul cu 47.594.843,88 de dolari, banii ajungand la firma Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Adriana Ticau, fost secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor (2003-2004) si ulterior ministru (iulie-decembrie 2004), a determinat incheierea contractului respectiv "in conditii defavorabile pentru Guvern", invocand, de asemenea in mod nereal, calitatea de unic distribuitor al Fujitsu.

In plus, Adriana Ticau a aprobat in aprilie 2004 extinderea contractului, "fara a exista un necesar fundamentat", mai sustin procurorii. Astfel, fostul ministru a adus un prejudiciu statului de 66.965.343,88 dolari.

Cat despre Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educatiei in perioada 2003-2005, procurorii spun ca ar fi initiat si sustinut o hotarare de guvern in octombrie 2004 prin care contractul cu firma Fujitsu Siemens a fost extins, "fara a exista un necesar fundamentat". Prin aceasta modalitate, Athanasiu a cauzat un prejudiciu in valoare totala de 19.370.500 de dolari in dauna statului, spun procurorii.

In acest dosar au fost pusi sub acuzare si doi fosti directori Microsoft.

A.S.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com