Fostul ministru Athanasiu e urmarit penal in dosarul Microsoft 2: Nu sunt un om mizerabil, nu denunt

Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 17:59
5567 citiri
Fostul ministru Athanasiu e urmarit penal in dosarul Microsoft 2: Nu sunt un om mizerabil, nu denunt
Foto: Ziare.com

Fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub urmarire penala pentru abuz in serviciu de catre DNA in dosarul Microsoft 2, in timp ce fostul sef al Fujitsu Romania Claudiu Florica a fost pus sub control judiciar.

Intrebat, luni, la iesirea de la DNA, daca a fost pus sub urmarire penala pentru abuz in serviciu, Alexandru Athanasiu a raspuns pozitiv.

Fostul ministru al Educatiei a avut si un mesaj pentru Claudiu Florica, chemat si el de procurori pentru a fi audiat in dosar. Procurorii DNA sustin ca afacerea Microsoft ar fi fost gandita de Claudiu Florica si ca politicienii ar fi fost cumparati pentru a incheia si derula contractul pagubos.

"Eu am zis sa il bata Dumnezeu ca nu e normal ca cei care au furat din banul public enorm sa rada de fraieri ca mine care pe buna dreptate trebuie sa dea acum explicatii. Nu s-a stabilit inca un prejudiciu. Nu s-a stabilit inca cine ma va insoti in aceasta lista. Nu cred ca un ministru trebuie sa stie cate suruburi sunt intr-un agregat atat timp cat exista sectii de specialitate.

Mi-a spus procurorul sa aduc probe in apararea mea. M-a intrebat si procurorul daca nu ii pot face un listing (cu cine a luat mita - n.red.) Eu nu sunt un om mizerabil, nu denunt", a mai declarat Alexandru Athanasiu.

Tot in aceeasi cauza, fostul director general al Microsoft Romania Silviu Hotaran a fost pus sub urmarire penala, luni, au declarat surse judiciare. In plus, acesta, Claudiu Florica si fostul general manager al Microsoft Romania Ovidiu Artopolescu au fost pusi sub control judiciar. Toti au fost audiati luni la sediul DNA, fiind acuzati de acuzati de complicitate la abuz in serviciu.

Dosarul Microsoft 2, privind cumparare de licente pentru computerele din scoli, este desprins din primul dosar Microsoft, in care au fost condamnati definitiv, pe 3 septembrie, fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru.

Prejudiciul in dosarul Microsoft 2 a fost stabilit la aproape 67 de milioane de dolari.

Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Adriana Ticau si Gabriel Sandu, ultimul condamnat definitiv, se aflau pe lista anuntata in septembrie 2014 de procurorii anticoruptie, in acest dosar.

In cazul tuturor celor 9 fosti ministri s-au solicitat si au fost obtinute avizele pentru inceperea urmaririi penale, acestia fiind pusi sub invinuire. Faptele vizate erau de abuz in serviciu, spalare de bani, trafic de influenta si luare de mita in legatura cu acordarea contractelor pentru licentele Microsoft.

Tot luni, DNA a cerut in acest dosar aviz pentru urmarirea penala a deputatului Eugen Bejinari, pentru abuz in serviciu.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Alexandru Athanasiu urmarit penal, #Athanasiu Microsoft 2, #Claudiu Florica Microsoft 2, #Claudiu Florica control judiciar , #DNA