Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fosti si actuali parlamentari cu dosare penale. Un nou test va fi dat saptamana viitoare

Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 13:51
3712 citiri
Fosti si actuali parlamentari cu dosare penale. Un nou test va fi dat saptamana viitoare
Foto: Camera Deputatilor

In plina campanie pentru alegerile prezidentiale, liderii politici dau asigurari ca nu blocheaza Justitia. Votul din Parlament a dovedit insa contrariul, mai multi alesi fiind protejati de colegii lor. Un nou test va fi saptamana viitoare, in cazul celor trei fosti ministri implicati in dosarul licentelor Microsoft.

Camera Deputatilor decide, luni, daca isi da acordul pentru inceperea urmaririi penale impotriva deputatului Valerian Vreme. Fostul ministru PDL este acuzat de abuz in serviciu, in dosarul licentelor Microsoft.

Tot luni, membrii Comisiei juridice din Senat ar trebui sa analizeze solicitarea similara trimisa de DNA cu privire la senatorii PSD Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu. Subiectul este trecut pe ordinea de zi, comisia avand ca termen pentru luarea unei decizii 15 octombrie.

Ulterior, recomandarea facuta de senatorii juristi va fi supusa aprobarii in plenul Senatului, singurul for care poate sa decida daca cei doi senatori vor fi urmariti penal.

Tot saptamana viitoare, deputatii sunt asteptati sa se pronunte si in cazul lui Ion Dinita (PC), acuzat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita. DNA solicita Camerei sa aprobe propunerea de arestare preventiva a acestuia, iar Biroul Permanent este asteptat sa se reuneasca pentru a stabili calendarul.

Sedinta de urgenta la Parlament, pentru cererea de retinere a lui Ion Dinita - surse

Deputat PC cercetat pentru mita in dosarul lui Cancescu

Alti alesi cu probleme in Justitie au fost aparati de colegi

In declaratiile oficiale, liderii politici dau asigurari ca nu vor impiedica in niciun fel demersurile din Justitie. Votul din plen a dovedit insa, de multe ori, contrariul. Numai in acest an, deputatii i-au salvat pe colegii lor acuzati de diverse fapte, de la abuz in serviciu la mita electorala.

Votul fiind unul secret, nimeni nu si-a asumat responsabilitatea pentru blocarea unor dosare penale.

De exemplu, in luna februarie, Camera Deputatilor a respins cererea de arestare preventiva a deputatului Vlad Cosma (PSD), acuzat de trafic de influenta. In prezent, el mai are un alt proces, alaturi de tatal sau, presedintele CJ Prahova Mircea Cosma, cei doi fiind trimisi in judecata pentru fapte de coruptie.

Acelasi scenariu s-a repetat si in momentul in care procurorii DNA au cerut ridicarea imunitatii fostului ministru PNL Daniel Chitoiu, acuzat de abuz in serviciu. In prezent, Chitoiu este membru in Comisia pentru buget, finante si banci.

Florin Popescu, salvat inca o data de la arestare: Am cerut sprijin divin si vad ca m-a ajutat (Video)

Deputatul Florin Popescu, acuzat ca a dat mita electorala la alegerile din 2012, a scapat de arestare in luna mai, cand Camera a respins cererea DNA privind incuviintarea arestarii preventive. In luna iunie, el a fost trimis in judecata intr-un alt dosar, de data aceasta pentru conflict de interese.

Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata pentru fapte care nu au legatura cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului. In schimb, ei nu pot fi retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte.

In prezent fac legi, desi au fost condamnati la inchisoare cu suspendare

Senator PNL in functie, Tudor Chiuariu a fost condamnat la 3 ani si sase luni inchisoare cu suspendare, in dosarul Posta Romana. In prezent, el este membru in Comisia juridica a Senatului, aceeasi comisie care face recomandarile cu privire la ridicarea imunitatii parlamentarilor.

Deputatul PSD Oana Niculescu Mizil a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu suspendare, fiind acuzata de conflict de interese pentru ca si-a angajat mama la cabinetul parlamentar, dar decizia nu este definitiva.

Deputatul PSD Oana Mizil, condamnare la inchisoare pentru conflict de interese (Video)

In legislatura actuala au fost condamnati la inchisoare cu executare 8 parlamentari

Antonie Solomon (PP-DD) - condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si fals intelectual.

George Becali (PNL) - condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul schimbului de terenuri cu MapN.

Nicolae Vasilescu, (PSD) - condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

Gheorghe Netoiu (PP-DD) - condamnat in dosarul transferurilor la 3 ani si patru luni de inchisoare cu executare in dosarul Transferurilor.

Relu Fenechiu (PNL) - condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare, pentru coruptie.

Gheorghe Coman (PC) - condamnat la un an de inchisoare cu executare, pentru luare de mita.

Dan Voiculescu (PC) - condamnat la 10 ani inchisoare cu executare, in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

Sorin Rosca Stanescu (PNL) - condamnat la 2 ani si patru luni inchisoare in dosarul Rompetrol, acuzat fiind de constituirea unui grup infractional organizat.

De asemenea, Monica Iacob Ridzi, deputat PPDD, a fost condamnata la inceputul acestui an la cinci ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, decizia nefiind definitiva.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#deputati dosare penale, #parlamentar roman arestat, #deputat acuzat luare de mita , #stiri Dosar licente Microsoft