Dosarul Microsoft: E implicat si un fost sef SIE

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 11:10
2700 citiri
Dosarul Microsoft: E implicat si un fost sef SIE

Un fost sef al Serviciului de Informatii Externe apare, pentru prima data, in dosarul licentelor Microsoft.

Catalin Harnagea, seful SIE in perioada 1997-2001, este vizat de perchezitii desfasurate joi dimineata de procurorii anticoruptie.

Harnagea a fost, in 1996, sef al campaniei electorale a lui Victor Ciorbea, candidat la Primaria Capitalei, iar la sfarsitul aceluiasi an a fost numit consilier prezidential al lui Emil Constantinescu. Din 1997 pana in 2001 a fost sef al Serviciului de Informatii Externe, demisionand dupa schimbarea partidului de guvernamant.

Numele sau apare intr-un alt scandal care tine agenda zilei in aceasta perioada. Traian Basescu a sustinut ca Victor Ponta a fost ofiter SIE sub acoperire intre anii 1997-2001, timp in care era si procuror. La conducerea serviciului se afla in acea vreme Catalin Harnagea.

Perchezitii de amploare

Dosarul Microsoft: Perchezitii de amploare LIVE

Printre cei la care au mai descins anchetatorii joi dimineata se numara Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, fostul jucator de tenis Dinu Pescariu, Dumitru Nicolae "Niro", patronul complexului comercial Europa, Remus Truica, fostul consilier al lui Adrian Nastase, dar si fostul ministru Gabriel Sandu. Vizat de perchezitii este si Alin Petrache, seful Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR).

Dosarul Microsoft: Dorin Cocos, Remus Truica si Catalin Harnagea, calcati de mascati

Intr-un comunicat de joi dimineata al Directiei Nationale Anticoruptie, se precizeaza ca anchetatorii efectueaza perchezitii domiciliare in 56 de locuri din Bucuresti si comune din judetul Ilfov, la sedii de societati comerciale, fundatii sau domicilii ale unor persoane fizice.

DNA confirma ca descinderile vizeaza persoane implicate in dosarul Microsoft.

Scandalul Microsoft

DNA a cerut, in septembrie, avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoane din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Procurorii sustin ca fostii ministri Dan Nica, Serban Mihailescu, Ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel "si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Potrivit referatului DNA, "au fost obtinute probe din care rezulta ca ministrii Nica Dan, Mihailescu Petru Serban, Adriana Ticau, Athanasiu Alexandru, Tanasescu Mihai Nicolae si Gabriel Sandu si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Procurorii DNA sustin ca au indicii ca "persoanele mai sus mentionate au pretins si primit sume de bani pentru a-si exercita in mod defectuos atributiile de serviciu si pentru a-si exercita influenta asupra altor persoane in vederea favorizarii firmei Fujitsu Siemens Computers in legatura cu incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft".

Dosarul Microsoft: Valerian Vreme a ramas fara imunitate

La inceputul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu a avizat inceperea urmaririi penale fata de fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu in dosarul Microsoft. Pe 13 octombrie, plenul Camerei Deputatilor a decis sa ii ridice imunitatea deputatului Valerian Vreme, implicat in dosarul Microsoft.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Catalin Harnagea dosar Microsoft, #DNa perchezitii Catalin Harnagea, #Catalin Harnagea implicat Microsoft, #Catalin Harnagea SIe Microsoft , #Catalin Harnagea