Dosarul Microsoft: Cocos, Sandu si Niro si-au recunoscut faptele pentru o pedeapsa mai mica

Luni, 12 Octombrie 2015, ora 17:30 6041 citiri
Foto: Hepta.ro

Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru si-au recunoscut faptele de care sunt acuzati in dosarul "Microsoft" si ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de instanta suprema, in timp ce Gheorghe Stefan si-a sustinut in continuare nevinovatia.

Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru (Niro), fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan au fost audiati, luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in dosarul privind achizitia de licente "Microsoft".

Cocos, Sandu si Dumitru au cerut instantei sa fie judecati prin procedura simplificata, sustinand ca recunosc in totalitate faptele de care sunt acuzati de procurori. Cei trei au povestit in fata instantei cum s-a facut traficul de influenta si cum s-au incasat comisioanele in urma achizitionarii de catre Ministerul Comunicatiilor a licentelor Microsoft.

Instanta a admis cererea celor trei, ceea ce presupune ca ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de judecatorii ICCJ.

Gheorghe Stefan si-a sustinut in continuare nevinovatia, el contestand acuzatiile formulate pe numele sau in acest dosar.

In declaratia data in fata instantei, Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, a recunoscut acuzatiile care i se aduc in dosar, respectiv luare de mita si spalare de bani, dar a mentionat ca a dat toti banii la PDL, partidul din care facea parte, pentru finantarea campaniei electorale.

Gabriel Sandu a aratat ca, din punctul sau de vedere, "a fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei".

Gabriel Sandu, declaratie soc in instanta: Am fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei

La randul sau, Dorin Cocos a povestit judecatorilor ca, la inceputul anului 2009, denuntatorul Claudiu Florica, atunci reprezentant al firmei Fujitsu Siemens Computers in Romania, si Dinu Pescariu i-au propus sa intervina la Ministerul Comunicatiilor pentru a le face conexiunea cu ministrul Gabriel Sandu, deoarece doreau sa vanda ministerului aproximativ 90.000 de licente Microsoft, spunandu-i ca sunt unici distribuitori si ca pretul este unul foarte bun.

Si omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a dat o declaratie completa, in care a aratat ca a fost contactat de Dinu Pescariu, care l-a rugat sa discute cu Alexandru Bittner, pentru ca acesta din urma sa isi foloseasca influenta la Guvern pentru avizarea contractului privind licentele Microsoft.

Dumitru a spus ca l-a sunat pe Alexandru Bittner la biroul acestuia si a avut ulterior o intalnire in timpul careia a inteles ca Bittner stia despre ce este vorba si a solicitat o suma de 3,8 milioane de dolari.

La finalul audierilor, instanta a stabilit urmatorul termen de judecare a dosarului "Microsoft" in 3 noiembrie.

O parte din dosarul "Microsoft" a ajuns in instanta in 23 martie, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan fiind acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mita si spalare de bani.

Acuzatiile DNA

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dupa trimiterea unei parti din dosar in instanta, procurorii DNA au continuat ancheta in cazul celorlalte persoane vizate.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri: Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com