Dosarul Microsoft: Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu, la DNA. "Pinalti", pregatit sufleteste sa fie retinut

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 17:43
17368 citiri
Dosarul Microsoft: Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu, la DNA. "Pinalti", pregatit sufleteste sa fie retinut

DNA a inceput saptamana in forta, inca de luni dimineata fiind adusi la audieri mai multi oameni de afaceri si politicieni ale caror nume apar in doarul licentelor Microsoft.

Pana la ora pranzului ajunsesera la DNA, insotiti de politisti, oamenii de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, si Nicolae Dumitru, patronul grupului "Niro" din care face parte si complexul comercial "Dragonul Rosu". Lor li s-au alaturat cateva ore mai tarziu primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan "Pinalti", dar si fostul ministru Gabriel Sandu.

Dosarul Microsoft: Dorin Cocos, adus cu mandat la DNA

Avocatul lui Gheorghe Stefan le-a spus jurnalistilor ca cel mai probabil vor fi chemati toti cei implicati in acest dosar, dar si ca a fost informat ca exista posibilitatea pentru clientul sau sa fie retinut, asa ca trebuie sa fie "pregatit sufleteste".

Marti se anunta o noua zi importanta in acest dosar, fiind asteptat ca senatorii juristi sa ia o decizie in ce priveste imunitatea colegilor lor Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor si cele mai importante declaratii despre dosarul licentelor Microsoft:

17:30 - Audierile se prelungesc la DNA. Pana la aceasta ora, niciunul dintre cei care au fost adusi in fata procurorilor nu a parasit sediul DNA si nici avocatii lor nu au mai dat informatii presei.

16:27 - Senatorii juristi urmeaza sa se reuneasca marti, la ora 10:00, pentru a continua discutiile referitoare la referatele DNA prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, in dosarul licentelor Microsoft, informeaza Agerpres.

15:00 - Cei patru - Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu - se afla inca in sediul DNA. Lor li s-au adus la cunostinta acuzatiile si inca dau, probabil, declaratii in fata anchetatorilor. Desi avocatul primarului din Piatra Neamt anunta ca si alti oameni implicati vor fi adusi la DNA, pana la ora 15:00 nu a venit nimeni.

13:34 - "Dosarul trece prin fazele audierilor celor care sunt pomeniti in declaratiile martorilor. Alte comentarii nu pot sa fac. Nu putem sa contestam dreptul Justitiei de a functiona chiar si atunci cand este campanie electorala.

Nu cred ca exista o surpriza pentru romani sa afle ca intre politicieni si oamenii de afaceri exista tot felul de legaturi ascunse. (...) Cei de la ACL tac chitic si asteapta infricosati dosarul EADS", a mai spus Elena Udrea, la Adevarul Live.

13:23 - Elena Udrea, fosta sotie a lui Dorin Cocos si candidata PMP la alegerile prezidentiale, a vorbit, intr-o emisiune Adevarul Live, si despre dosarele Microsoft si EADS.

"Este o realitate pe care mi-o asum, dar sunt un om politic care a luptat 10 ani pentru independenta justitiei, cred ca oamenii politici care sustin independenta justitiei spun acelasi lucru: 'Sa fie justitie'. Cred ca este bine, in felul asta putem sa aflam adevarul despre dosarul acesta.

Justitia trebuie sa continue si in campanie electorala. Asa cum DNA lucreaza si in campanie, si Inalta Curte putea sa dea o decizie in campania electorala", a spus prezidentiabila PMP, facand referire si la dosarul de incompatibilitate al contracandidatului ei, Klaus Iohannis.

Udrea: Cei de la ACL asteapta infricosati dosarul EADS, fiecare are schelete in dulap

13:00 - Avocatul lui Gheorghe Stefan a mai precizat ca primarul este acuzat de transferarea a patru milioane euro in contul unor firme offshore in vederea sustinerii proiectului de licente Microsoft.

12:50 - "Sunt acuzatii de trafic de influenta si spalare de bani. Urmeaza sa asteptam sa vedem. Urmeaza sa se desfasoare activitati care au in final propunerea de retinere. Asteptam sa vedem dosarul. Dupa ce-l citim avem si noi date mai multe.

Se discuta de transferuri si operatiuni financiare care ar fi fost facute in sustinerea acestui proiect de achizitionare de licente. Discutiile vor merge pana spre seara. Sechestru inca nu s-a pus. Trebuie sa fim pregatesti sufleteste", a declarat, in fata sediului DNA, Catalin Dancu, avocatul lui Gheorghe Stefan.

12:44 - Fostul ministru Gabriel Sandu a fost adus si el cu mandat la DNA. El este acuzat de trafic de influenta si luare de mita in dosar.

11:22 - "Am fost adus degeaba", a spus primarul municipiului Piatra Neamt, inainte sa fie dus de politisti in sediul DNA, informeaza Mediafax.

10:50 - Dorin Cocos si Dumitru Nicolae se afla inca in sediul DNA, discutand cu procurorii de doua ore deja.

10:40 - A fost adus la DNA si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. A fost ridicat de ofiterii DNA chiar din Piatra Neamt si adus la Bucuresti.

09:32 - Dumitru Nicolae si Dorin Cocos ar fi urmariti penal in dosarul Microsoft, potrivit unor surse citate de B1 TV.

09:10 - Dumitru Nicolae, presedintele grupului de firme Niro, a fost ridicat de anchetatori si dus cu o masina de politie la sediul DNA, pentru a fi audiat in dosarul Microsoft.

09:00 - Omul de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea, a fost adus cu mandat de politisti, luni dimineata, la sediul DNA.

Cocos, Truica si Pescariu, in declaratia martorului cheie

Numele lui Dorin Cocos, cel al lui Remus Truica si cel al lui Dinu Pescariu au fost mentionate de catre un martor in dosarul licentelor Microsoft. Acesta le-a declarat anchetatorilor ca omul de afaceri Dorin Cocos si primarul orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au primit "opt-noua" milioane de euro, respectiv "circa trei milioane de euro", in dosarul Microsoft.

Conform acestui martor, Dinu Pescariu, impreuna cu Dorin Cocos si Gheorghe Stefan "Pinalti", au asigurat sustinerea financiara si relationarea cu persoane care aveau influenta asupra membrilor Guvernului Emil Boc, prin deschiderea unor conturi in strainatate din care sa fie efectuate plati catre ministrii sau functionarii implicati.

Scandalul Microsoft

DNA a cerut, in septembrie, avize pentru urmarirea penala a noua fosti ministri - senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

Potrivit DNA, persoane din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Procurorii sustin ca fostii ministri Dan Nica, Serban Mihailescu, Ticau Adriana, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Sandu Gabriel "si-au exercitat cu rea-credinta atributiile de serviciu, determinand incheierea contractului cadru de licentiere din 15.04.2004 in conditii oneroase pentru bugetul de stat, asigurand posibilitatea deturnarii unui discount de circa 47% acordat de Microsoft in considerarea Guvernului Romaniei, si implicit permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Microsoft dosar DNA Cocos, #Microsoft DNA Cocos Dumitru Nicolae, #Microsoft licent Cocos Dumitru Niri , #DNA