De ce s-au dat pedepse mici in dosarul Microsoft - motivare (Video)

Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 22:14
7458 citiri
De ce s-au dat pedepse mici in dosarul Microsoft - motivare (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Cei patru inculpati din dosarul Microsoft, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu si Gheorghe Stefan, au primit pedepse mici deoarece au facut denunturi la DNA, iar beneficiarii reali ai sumelor exorbitante din aceasta afacere sunt de fapt Dinu Pescariu si Claudiu Florica, se arata in motivarea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Magistratii Maricela Cobzariu, Simona Cirnaru si Leontina Serban explica in motivarea sentintei date pe 24 martie de ce au aplicat pedepse in cuantum redus in acest dosar: Nicolae Dumitru - 1 an si 6 luni inchisoare cu suspendare, Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, Dorin Cocos - 2 ani cu executare, Gheorghe Stefan - 3 ani cu executare.

In plus, judecatorii au dispus confiscarea urmatoarelor sume: un milion de euro de la Dumitru Nicolae, 2.196.035 de euro de la Gabriel Sandu, 3.700.000 de euro de la Dorin Cocos si 3.996.360 de euro de la Gheorghe Stefan.

Cocos, Pinalti si Gabriel Sandu, inchisoare cu executare in dosarul Microsoft

In esenta, judecatorii spun ca Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu beneficiaza de reducerea cuantumului pedepselor deoarece au facut denunturi in cursul urmaririi penale si si-au recunoscut vinovatia in fata instantei. Pentru fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan se va aplica principiul "proportionalitatii" in raport cu ceilalti inculpati, chiar daca el nu si-a recunoscut faptele in timpul procesului.

In cazul lui Nicolae Dumitru, judecatorii au apreciat ca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege pentru ca scopul pedepsei sa fie atins prin aplicarea unei condamnari cu suspendare, motivele fiind ca el a avut o contributie redusa in a influenta factorii de decizie din ministere si nu a avut o putere reala asupra acestora, iar pentru una din infractiunile de care este acuzat a intervenit prescriptia raspunderii penale.

Un alt motiv invocat de magistrati pentru aplicarea unor pedepse reduse in dosarul Microsoft este ca beneficiarii reali ai unor sume exorbitante din contractele cu licente Microsoft au fost Florica Claudiu si Dinu Pescariu, cei care au avut doar calitatea de martori denuntatori la DNA.

Dosar Microsoft: Dinu Pescariu sustine ca i-a platit 4 milioane de euro lui Gheorghe Stefan

Astfel, in motivare se arata ca, desi legea prevede o pedeapsa cuprinsa intre 2 si 7 ani inchisoare pentru infractiunea de trafic de influenta, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gabriel Sandu beneficiaza de o reducere la jumatate a condamnarii deoarece au facut denunturi la DNA si o alta reducere de o treime pentru ca si-au recunoscut vinovatia in instanta.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#motivare condamnari dosar Microsoft, #condamnari Microsoft, #Cocos Microsoft, #Pinalti Microsoft , #DNA