De care parte a dosarului Microsoft o fi Victor Ponta? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 13:39
13173 citiri
De care parte a dosarului Microsoft o fi Victor Ponta? (Opinii)

La magnitudinea pe care o are si care pare a continua sa se amplifice, dosarul Microsoft ar putea fi prima bomba de mare putere pusa la temelia sistemului corupt care sufoca Romania.

Si nu e cred de mirare ca ea a fost amorsata peste Ocean, in tara de unde Victoria Nuland anunta mai pe la inceputul anului o ofensiva fara precedent impotriva coruptiei din Europa de Est.

Suflul exploziei a lovit in toate directiile, si in lumea politica, si in lumea afacerilor. Pentru cine a avut mirosul fin, deflagratia nu a fost o surpriza totala. Retinerea sefei de la Siveco a fost un semnal clar.

In politica cel mai grav lovit este PSD, cu nume grele implicate, in primul rand Ecaterina Andronescu si Dan Nica. Daca relatarile din presa sunt corecte si Dan Nica a facut intr-adevar pactul cu procurorii, asa cum l-ar fi facut Bittner cu anchetatorii americani, vom mai vedea multe.

Dl Nica, spre deosebire de Ecaterina Andronescu sau Serban Mihailescu, nu este aparat de un Parlament care face zid in fata coruptiei. PE nu va sta prea mult pe ganduri ca sa ii ridice imunitatea. Si atunci, daca prabusirea e inevitabila, se putea gandi ca prin colaborare totala macar aterizarea sa fie ceva mai lina.

Dar suflul s-a dus si spre anturajul presedintelui. Nu atat prin inculparea celor doi pmp-isti, Vreme si Funeriu, cat prin unda de soc care o vizeaza pe dna Udrea. Domnia sa era sotia lui Dorin Cocos atunci cand, potrivit unui martor cu identitate protejata, acesta ar fi luat o spaga de 8-9 milioane de lei.

Ma intreb si eu, la fel ca alti colegi de breasla mai suspiciosi, daca dna Udrea a hotarat sa divorteze pentru ca iubirea conjugala s-a sfarsit sau pentru ca a aflat de niste comisii rogatorii? Eu, fire romantica, merg desigur pe varianta cu sfarsitul iubirii, sa nu ma intelegeti gresit.

Dna Udrea se leapada acum de Dorin Cocos si de presupusa lui spaga. Dar s-o fi lepadat si de milioanele cu pricina, daca ele au fost incasate? Ma intreb si eu daca ele s-ar putea regasi sau nu in partea consistenta de bunuri comune care i-au revenit dnei Udrea in urma partajului.

Eu cred, desigur, ca s-a lepadat si partea ei din averea familiei Cocos este numai cea alba ca zapada si limpede precum cristalul, sa nu ma intelegeti gresit.

Ceea ce mi se pare insa cel mai interesant in ecuatia complexa a acestui dosar este pozitia lui Victor Ponta. De care parte a dosarului, ca sa zic asa, se afla?

Investigatia a inceput in SUA, insa partea ei romaneasca, instrumentata de DNA, a avut la origine un raport al Corpului de control al premierului Ponta din mai 2013, care ii acuza pe ministrii Funeriu si Vreme de nereguli in chestiunea licentelor.

Deci Guvernul Ponta a aruncat in curtea DNA o piatra, cu doua tinte minore, care s-a transformat intr-o bomba cu victime grele. Sa fi stiut sau nu Victor Ponta ce arunca?

E posibil, desigur, sa nu fi stiut, sa fi tintit doi fosti ministri si sa fi aruncat in aer involuntar o intreaga retea de coruptie. Dar exista si varianta cealalta, ca stia. Si atunci, si-a aruncat Victor Ponta colegii in groapa cu lei cu buna stiinta? De ce?

Poate pentru a da un test esential pentru acceptarea lui ca potential presedinte? Ca pret mare, dar inevitabil pentru acceptarea candidaturii?

Este adevarat ca si numele lui Victor Ponta este vehiculat in contextul acestui dosar. Multi au atras atentia asupra unei posibile conotatii din comunciatul DNA care precizeaza ca "in acest moment" Victor Ponta nu are calitate de inculpat sau suspect.

Oare vehicularea numelui sau anunta un nou cutremur sau este o operatiune menita sa-l exonereze in fata propriului partid de suspiciunea teribila ca si-a vandut tovarasii ca sa ajunga presedinte? N-ar fi prima data cand Victor Ponta ar juca la doua capete si la cel intern, si la cel extern. El promitea dreptate pentru Costica Nicolescu si il jelea pe Adrian Nastase, dar tot el o propunea pe dna Kovesi in fruntea DNA.

Cred ca adevarul ni-l va spune chiar evolutia acestui dosar. Cat de lung va fi "in acest moment"?

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Victor Ponta dosar Microsoft, #ministri dosar licente Microsoft , #DNA