Cocos, Pinalti si Gabriel Sandu, inchisoare cu executare in dosarul Microsoft

Joi, 24 Martie 2016, ora 14:41
22913 citiri
Cocos, Pinalti si Gabriel Sandu, inchisoare cu executare in dosarul Microsoft
Foto: Arhiva Ziare.com

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au dat, joi, primele sentinte in dosarul Microsoft.

Astfel, judecatorii ICCJ l-au condamnat pe fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan - zis Pinalti - la trei ani de inchisoare cu executare. Este cea mai mare pedeaspa din dosar, avand in vedere si ca fostul edil a fost singurul care nu si-a recunoscut faptele in totalitate.

De asemenea, Dorin Cocos si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu au fost condamnati la cate doi ani de inchisoare cu executare.

In schimb, omul de afaceri Dumitru Nicoale a primit o pedeapsa de un an si jumatate de inchisoare cu suspendare si noua luni de munca in folosul comunitatii.

Decizia nu este definitiva.

Totodata, instanta a dispus confiscarea a aproape zece milioane de euro in dosarul de trafic de influenta si spalare de bani, dupa cum urmeaza: trei milioane de euro de la Dorin Cocos, trei milioane de euro de la Gheorghe Stefan, 2,9 milioane de euro de la Gabriel Sandu si un milion de euro de la Dumitru Nicolae.

DNA a vrut inchisoare cu executare pentru toti inculpatii si mai multi bani confiscati

Procurorii DNA au cerut, la ultimul termen din dosarul Microsoft, inchisoare cu executare pentru toti cei patru inculpati.

Dosarul Microsoft la final: DNA cere inchisoare cu executare pentru Cocos, Niro, Pinalti si Sandu (Video)

Anchetatorii au mai solicitat si confiscarea speciala a 16 milioane de euro, bani pe care DNA spune ca inculpatii i-au obtinut ilegal. Procurorii au cerut confiscarea a cate doua milioane de euro de la Cocos si Sandu, 7,5 milioane de dolari si doua milioane de euro de la Nicolae Dumitru si patru milioane de euro de la Gheorghe Stefan.

Procurorul de caz al DNA, prezent la termenul de judecata din 9 martie, a cerut instantei condamnarea celor patru la inchisoare cu executare. Procurorul a solicitat, totusi, ca instanta sa tina cont de faptul ca trei dintre inclupati - respectiv Cocos, Niro si Sandu, acuzati de trafic de influenta si spalare de bani - si-au recunoscut in totalitate faptele, asa ca pot beneficia de procedura simplificata.

Dosarul Microsoft: Cocos, Sandu si Niro si-au recunoscut faptele pentru o pedeapsa mai mica

Judecatorii au fost de acord ca oamenii de afaceri si fostul ministru sa poate beneficia de reducerea cu o treime din pedepse. Pedeapsa maxima pentru infractiunile de care sunt acuzati este de sapte ani de inchisoare.

DNA nu a formulat aceeasi cerere si in cazul fostului edil din Piatra Neamt, care nu a recunoscut pe deplin acuzatiile anchetatorilor anticoruptie.

Cocos, Sandu si Dumitru si-au recunoscut faptele din dosar inca din luna octombrie a anului trecut, cand le-au povestit judecatorilor cum s-a facut traficul de influenta si cum s-au incasat comisioanele dupa achizitionarea licentelor Microsoft de catre Ministerul Comunicatiilor. Instanta a admis inca de atunci solicitarea celor trei de aplicare a procedurii simplificate.

Pe de alta parte, Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor in perioda decembrie 2008 - septembrie 2010, le-a spus la acea vreme magistratilor ca recunoaste acuzatiile de luare de mita si spalare de bani, insa a sustinut ca toti banii pe care i-a luat au ajuns la partidul din care facea parte, PDL, pentru finantarea campaniei electorale. Gabriel Sandu a facut atunci o declaratie memorabila, spunand ca a fost "cel mai prost ministru din istoria Romaniei".

Gabriel Sandu, declaratie soc in instanta: Am fost cel mai prost ministru din istoria Romaniei

Acuzatiile DNA

Potrivit DNA, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la oamenii de afaceri Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, ministrul Turismului si vicepresedintele al PDL la acea vreme, sa se asigure ca firmele sustinute de cei doi semneaza si deruleaza contractul de licentiere Microsoft incheiat cu Ministerul Comunicatiilor.

De asemenea, procurorii au aratat ca Dorin Cocos ar mai fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de folosire a licentelor Microsoft.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#inchisoare Microsoft, #Dorin Cocos inchisoare, #Gabriel Sandu inchisoare, #Gheorge Stefan inchisoare , #stiri Dosar licente Microsoft