Fostul ministru Ion Ariton, vizat in dosarul Gala Bute - DNA cere incuviintarea urmaririi penale

Luni, 02 Februarie 2015, ora 10:29
68260 citiri
Fostul ministru Ion Ariton, vizat in dosarul Gala Bute - DNA cere incuviintarea urmaririi penale
Foto: Jurnalul

DNA a cerut Senatului sa incuviinteze inceperea urmaririi penale fata de fostul ministru al Economiei, Ion Ariton, in dosarul "Gala Bute", in care luni dimineata au avut loc perchezitii in Bucuresti si patru judete.

"Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kovesi, a transmis procurorului general al PICCJ (Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - n.red.) referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de Ion Ariton, membru al Senatului care, in perioada in care se presupune ca a savarsit faptele, a indeplinit functia de ministru al Economiei", anunta DNA intr-un comunicat de presa.

Ion Ariton este acuzat de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

In ceea ce priveste infractiunea de participatie impropie la abuz in serviciu, anchetatorii il suspecteaza pe senatorul PDL ca, in calitate de ministrul al Economiei, ar fi obligat zece firme sa sponsorizeze cu suma de peste 1,7 milioane de lei organizarea Galei Bute.

"In calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR Ghimbav S.A. si Societatea Nationala a Apelor Minerale S.A.) sa sponsorizeze, cu suma totala de 1.742.830 lei, organizarea galei internationale de box profesionist organizata la Bucuresti la data de 09.07.2011, in cadrul careia a evoluat sportivul Lucian Bute", se arata in documentul citat.

Sponsorizarea Galei Bute, interzisa prin lege

Procurorii anticoruptie au mai explicat ca, in conditiile in care evenimentul privat era organizat de firma cu capital privat S.C. Europlus Computers S.R.L., care a fost si beneficiarul real al sponsorizarilor, sponsorizarea galei de box era interzisa de Legea nr. 32/1994.

Potrivit art. 3 alin. 2 din actul normativ mentionat, societatile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activitati de sponsorizare avand ca beneficiari societati comerciale cu capital privat.

Desi beneficiarul real al sponsorizarilor a fost Europlus Computers - care detinea exclusivitatea organizarii si care a incasat toate veniturile galei -, a fost folosita Federatia Romana de Box pentru a evita dispozitiile Legii nr. 32/1994.

In acest context, suma totala de 1,7 milioane de lei care ar fi facut obiectul sponsorizarilor constituie prejudiciu pentru companiile de stat mentionate.

"Din probele administrate a rezultat ca sponsorizarile nu s-ar fi incheiat in lipsa interventiei ministrului, iar sumele ar fi ramas in patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat.

Totodata, suma are natura unui folos nejustificat obtinut de Obreja Rudel, in conditiile in care sponsorizarea galei era interzisa de lege. Fondurile obtinute au fost folosite pentru plata cheltuielilor de organizare, in conditiile in care unicul beneficiar al veniturilor galei a fost societatea S.C. Europlus Computers S.R.L., de unde au fost transferate in patrimoniul administratorului Obreja Rudel", se mai arata in documentul DNA.

Ariton a profitat de functiile sale

In ceea ce priveste infractiunea de folosire a influentei in vederea obtinerii unui folos necuvenit, anchetatorii il acuza pe Ion Ariton ca s-a folosit de functiile detinute pentru a determina firmele respective sa sponsorizeze Gala Bute.

"Pentru a determina reprezentantii companiilor sa adopte conduita mentionata anterior, Ariton Ion si-a folosit autoritatea si influenta derivata din functiile de ministru al Economiei, senator si presedinte al filialei judetene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare (PDL - n.red.). Ministerul Economiei este o persoana juridica fara scop patrimonial, iar companiile respective se aflau in subordinea acestuia", subliniaza invetsigatorii in ancheta.

Totodata, functia de conducere pe care o avea in PDL ii permitea lui Ariton influentarea numirii directorilor companiilor cu capital majoritar de stat, acuza procurorii, care sustin ca "prin folosirea autoritatii si influentei, a urmarit transferul nelegal al sumei de 1.742.830 lei in patrimoniul S.C. Europlus Computers S.R.L".

Ulterior, in urma solicitarii DNA, Parchetul General a cerut Senatului "declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de Ion Ariton, fost ministru al Economiei si actual membru al Senatului, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite".

Aviz pentru urmarirea penala a Elenei Udrea

Tot luni dimineata, DNA a cerut avizul Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale a deputatului Elena Udrea, in dosarul "Gala Bute".

DNA cere aviz pentru inceperea urmaririi penale a Elenei Udrea

Udrea si Ariton risca astfel sa fie urmariti penal, in contextul in care procurorii DNA au facut perchezitii, luni, in dosarul "Gala Bute", in Bucuresti si patru judete.

Perchezitii DNA in dosarul "Gala Bute": Noi dovezi privind fapte de coruptie

Astfel, anchetatorii verifica modul in care a fost organizata Gala Bute, ei avand suspiciuni ca fondurile europene au fost accesate si utilizate ilegal de catre Ministerul Turismului, condus la acea vreme de Elena Udrea.

Perchezitiile de luni au loc in conditiile in care procurorii au descoperit ca s-au comis si alte fapte in dosarul "Gala Bute", pe langa ce se cunostea pana acum. Este vorba despre noi infractiuni de coruptie de care sunt acuzati angajati ai ministerului si de dovedirea unui circuit de spalare a banilor.

Realitatea TV sustine ca perchezitii au loc si la locuinta lui Rudel Obreja, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, trimis initial in judecata in acest dosar, care a fost ulterior retrimis la DNA, dupa ce s-a constatat ca mai multe persoane ar fi implicate in acest caz de coruptie.

Obreja va fi trimis in judecata: Sunt singurul vinovat in dosarul "Gala Bute"

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, la DNA urmeaza sa fie aduse pentru audieri opt persoane, printre care Rudel Obreja, Stefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea pe probleme de imagine, si primarul din Lupeni, deputatul PSD Cornel Resmerita.

Ancheta DNA dupa "Gala Bute" face primele victime. Obreja: S-a incercat arestarea mea!

La audieri ar urma sa fie adus si Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Turismului, care ar fi semnat, in locul Elenei Udrea, un ordin de ministru privind extinderea cheltuielilor eligibile din fonduri europene, pentru a include organizarea Galei Bute.

D.T.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Ion Ariton Gala Bute, #Ion Ariton DNA, #Ion Ariton urmarire penala, #Ion Ariton urmarit penal Bute , #Ion Ariton
Comentarii