Viorica Dăncilă și Carmen Dan ar putea fi audiate în dosarul ”10 August”. Noi detalii din anchetă, dezvăluite de Procurorul general al României

Miercuri, 10 August 2022, ora 23:58
2980 citiri
Viorica Dăncilă și Carmen Dan ar putea fi audiate în dosarul ”10 August”. Noi detalii din anchetă, dezvăluite de Procurorul general al României
Pe 10 august 2018, aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei din București FOTO ziare.com

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a prezentat, miercuri, noi detalii din dosarul ”10 august”, la patru ani de la protestul din Piața Victoriei.

Gabriela Scutea a menționat că au fost identificați 20 de noi suspecți - în urma imaginilor filmate în Piața Victoriei, jandarmi cu funcție de execuție, care se aflau în stradă în ziua protestului. Aceștia sunt acuzați că au depășit limitele legale ale intervenției, mai precis că au folosit violența în mod nejustificat.

”În cauză, unul dintre suspecții față de care s-au formulat acuzații încă din 2019 este un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne. În privința acestuia, se reține infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, raportat la contribuția pe care a avut-o pe lângă comandantul misiunii, respectiv șeful Jandarmeriei Municipiului București. În acest moment, nu excludem posibilitatea ca pe baza probelor care se vor mai administra în continuare să se poată stabili și alte tipuri de implicare ale unor responsabili din administrația centrală și locală, raportat la șirul dispozițiilor și ordinelor care au fost date în seara de 10 august 2018, pentru dispersarea manifestanților existenți în Piața Victoriei”, a explicat Gabriela Scutea la Euronews România.

Procurorul general a mai precizat că persoanele audiate în cei patru ani vor fi reaudiate.

”Această posibilitate deja s-a materializat. Persoanele vătămate care au fost lovite de către jandarmi, în împrejurări afară din mulțime, acestea au spus că solicită identificarea persoanei care le-a agresat. După ce s-a reușit această identificare, practic, lor li s-a luat o nouă declarație, în sensul de a li se stabili poziția, în legătură cu exercitarea acțiunii civile, de a stabili dacă au mai apărut elemente noi în privința urmărilor medicale care li s-au produs și pentru exercitarea deplină a dreptului la apărare, având în vedere dreptul de a depune probe în cadrul procedurii. Nu excludem faptul că în raport de avansarea cu administrarea unor probe anumite persoane care au fost deja audiate, fie de procurorii militari, fie în perioada în care cauza s-a aflat la DIICOT să fie reaudiate. Chiar astăzi s-a pornit pe calea unei probe destul de importante, în ceea ce ne privește, astfel încât constatările care vor rezulta din administrarea ei vor fi evaluate în sensul coroborării cu alte probe și eventualei necesități de reaudiere a unei persoane”, a mai precizat Gabriela Scutea.

Procurorul general nu a exclus ca la audieri să fie chemați fostul ministru de Interne Carmen Dan, fostul premier Viorica Dăncilă și unii lideri ai unor partide politice aflate la guvernare, pe numele cărora au fost formulate plângeri penale de anumite ONG-uri care au susținut protestul din 10 august 2018.

”Există niște limite în ceea ce privește comunicarea noastră publică. Rezultă, în mod clar, din poziții adoptate din ONG-urile care i-au susținut pe protestatari, cât și a unor perosoane individuale că au formulat plângeri împotriva fostului ministru de Interne, împotriva fostului prim-ministru al României, împotriva unor conducători ai unor partide politice aflate la guvernare, în perioada respectivă, împotriva prefectului Municipiului București și apoi mai există și alte persoane cu funcții de o importanță mai redusă”, a mai menționat Procurorul general al României.

Aceste plângeri vor fi urmate de audieri sau reaudieri, mai subliniează procurorul general al României. ”Au fost efectuate anumite audieri în momentul în care cauza s-a aflat la DIICOT, dar nu suntem în momentul în care să fie persoane suspectate pentru infracțiunile care sunt reținute autorilor principali cei trei conducători din Jandarmeria Română și secretarul de stat în MAI.”

Gabriela Scutea a precizat că au fost audiate toate imaginile de pe camerele din zonă și a exclus ca unele pasaje din cadrul protestelor să fi fost omise.

„Nu lipsesc părți. Nu avem momente care să nu fie documentate. Este foarte posibil ca persoane private să nu ne fi pus la dispoziție, considerând că poate avem suficiente probe. Momentele desfășurării protestelor și ale intervenției în forță sunt documentate. Au fost vizionate și imaginile de pe acei suporți pe care erau stocate date audio-video care nu au putut fi accesate în etapa anterioară a cercetărilor la DIICOT. Vom avea posibilitatea în raport de coroborare a probelor chiar să mai apară și alți suspecți, ținând cont de compararea atribuțiilor de serviciu pe care le aveau aceste persoane, de comunicațiile care au fost reproduse pe baza stațiilor de emisie-recepție ale Jandarmeriei și compararea cu imaginile video, să stabilim că de fapt avem elementele unor infracțiuni”, a menționat procurorul general al României.

Sute de persoane audiate până în prezent

”O să mă refer la numărul persoanelor care au fost audiate după redeschiderea urmăririi penale, pentru că numărul total al celor audiați în 2018-2020 nu l-am contabilizat și este impresionant. Dosarul de urmărire penală constituit însumează în acest moment 121 de volume. Sunt volume prin care am trecut personal, pentru a vedea care a fost raționamentul ordonanței acordate de către DIICOT și în legătură cu care vă pot spune că sunt foarte bine structurate din punct de vedere al organizării probelor pe persoane vătămate, în ordine alfabetică, apoi pe martori. Deci tot ceea ce este în dosar poate fi urmărit foarte ușor. Tot în termeni de cifre a mai rezultat în felul următor: au fost efectuate opt procese verbale de vizionare a înregistrărilor audio-video și de asemenea 21 de procese verbale prin care aceste înregistrări au fost puse la dispoziția părților din dosar. Au fost audiați 70 de martori, inclusiv martori care au fost propuși de persoanele vătămate în legătură cu modul în care au suferit aceste aleziuni. 22 de părți civile și patru persoane vătămate au fost audiate în acest interval din luna februarie până în prezent. S-a efectuat corespondență electronică cu peste 400 de persoane vătămate, având în vedere drepturile prevăzute de lege pentru acestea, după redeschiderea urmăririi penale, respectiv în vederea garantării dreptului lor la apărare și dreptului de a participa într-o procedură echitabilă”, a mai anunțat Procurorul general al României.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dosar 10 august procuror general, #audieri, #Viorica Dancila, #carmen dan , #10 august