Judecătorii calculează cât îi mai scad din pedeapsa lui Dorin Lazăr Maior, iertat deja de 1 an și 6 luni. Fostul deputat PSD nici n-a simțit arestul la domiciliu din Italia

Marti, 27 Februarie 2024, ora 21:50
2708 citiri
Judecătorii calculează cât îi mai scad din pedeapsa lui Dorin Lazăr Maior, iertat deja de 1 an și 6 luni. Fostul deputat PSD nici n-a simțit arestul la domiciliu din Italia
Dorin Lazăr Maior a devenit cunoscut după ce a transformat certificatele de revoluționar într-o afacere. FOTO: Facebook / Dorin Lazăr Maior

Fostul deputat PSD Dorin Lazăr Maior execută condamnarea de 5 ani de închisoare pentru complicitate la cumpărare de influență la Penitenciarul Aiud, unde așteaptă ca judecătorii să-i scadă din pedeapsă perioadele în care a stat sub măsuri privative de libertate înainte să fie extrădat din Italia. Revoluționarul care promitea unui infractor că va interveni pe lângă un văr închipuit al Laurei Codruța Kovesi nu poate preciza însă dacă în Italia a stat în arest la domiciliu sau a avut o măsură mai puțin restrictivă, care nu se scade din pedeapsă.

Tribunalul București judecă o contestație la executare formulată de Biroul de Executări penale în vederea recalculării pedepsei de 5 ani de pușcărie pronunțată pe numele lui Dorin Lazăr Maior, recidivist, repatriat din Italia pe data de 16.10.2023.

Cererea depusă privește recalcularea pedepsei lui Dorin Lazăr Maior prin:

  • deducerea arestului preventiv din perioada 21.04.2016-20.05.2016,
  • deducerea a arestului provizoriu în baza mandatului european de arestare de la data de 27.07.2023 până la data de 16.10.2023 inclusiv din Italia
  • deducerea perioada de la data de 16.10.2023 la zi, pe considerentul că persoana condamnată a fost arestată de către autoritățile din Italia la data de 27.07.2023 în vederea executării mandatului european de arestare.

Prin decizia definitivă a Curții de Apel Târgu Mureș din data de 19.07.2023, judecătorii l-au iertat pe Dorin Lazăr Maior de 1 an și 6 luni din pedeapsă:

  • „În esenţă, inculpatul (Maior Dorin Lazăr – n.r.) este acuzat că a făcut cunoştinţă cumpărătorului de influenţă cu traficantul de influenţă, fără a participa ulterior la întâlniri. Fapta sa reprezintă un „ajutor” dat autorului pentru săvârşirea faptei, întrunind elementele constitutive ale complicităţii la cumpărarea de influenţă.
  • Față de aspectele învederate anterior, fapta săvârşită de inculpatul (Maior Dorin Lazăr – n.r.), care are o gravitate concretă mult mai redusă raportat la faptele coparticipanţilor la săvârşirea infracţiunii, nu a primit o individualizare corespunzătoare raportat la criteriile prevăzute de art. 74 Cod penal, motiv pentru care pedeapsa va fi redusă de la 3 ani şi 6 luni închisoare la 2 ani închisoare”, se arată în motivarea instanței.

Maior nu poate preciza dacă a avut arest la domiciliu sau control judiciar

Judecătorii de la Tribunalul București au emis pe data de 08.02.2024 o adresă către Ministerul Justiției din Italia prin care solicită autorităților italiene să precizeze „în ce a constat arestul la domiciliu executat de petentul condamnat (Maior Lazăr Dorin – n.r.)” și „o copie a hotărârii instanţei prin care au fost luate obligaţiile impuse petentului şi în ce au constat aceste obligaţii”.

Relațiile au fost solicitate după ce, la termenul din 08.02.2024 „petentul susţine că a fost pus în arest la domiciliu şi nu se poate aprecia dacă era vorba de arest la domiciliu sau de o altă măsură preventivă, similară controlului judiciar”.

  • „Constatând că în conţinutul relaţiilor înaintate de Biroul Naţional Interpol nu s-a comunicat şi obligaţiile pe care le avea la momentul când petentul susţine că a fost pus în arest la domiciliu şi nu se poate aprecia dacă era vorba de arest la domiciliu sau de o altă măsură preventivă similară controlului judiciar, va dispune amânarea judecării cauzei şi emiterea unei adrese către autoritatea judiciară competentă din Italia, indicată în adresa înaintată, pentru a preciza în ce a constat arestul la domiciliu şi ce obligaţii avea petentul sub incidenţa acestei măsuri preventive pe care a executat-o în baza mandatului european de arestare nr. 506/2022 a Tribunalului Brașov din data de 27.07.2023”, rețin judecătorii.

Revoluționarul care a declanșat „Operațiunea Vărul lui Kovesi”

Fostul deputat Dorin Lazăr Maior – recidivist, condamnat ultima oară pentru complicitate la cumpărare de influență – a „comercializat ca marfă” actul de justiție atunci când l-a convins pe un alt infractor că îl va scăpa de pedeapsă prin intervenția la un așa-zis „văr” al fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi.

Dorin Lazăr Maior a fugit din țară a doua oară, înainte ca instanța să-l condamne la 5 ani de închisoare.

Pe data de 19.07.2023, Curtea de Apel Târgu Mureș i-a scăzut pedeapsa lui Dorin Lazăr Maior de la 3 la 2 ani de pușcărie pentru complicitate la cumpărare de influență, dar cum acesta mai avea de executat 3 ani dintr-o condamnare mai veche pentru șantaj, acesta s-a ales cu o pedeapsă de 5 ani și 91 de zile de închisoare.

Maior fugise deja din țară, fiind dat în urmărire din nou de Poliția Română.

Dorin Lazăr Maior este fostul șef al revoluționarilor brașoveni și apropiat al FSN, apoi al PSD. Acesta a făcut din subiectul Revoluției o mega-afacere personală, transformând Blocul Național al Revoluționarilor într-o „fabrică de certificate”.

Maior fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru șantaj în Dosarul „Romexterra”, dar a fugit și s-a ascuns în Dubai.

În 2016 a fost repatriat și a început executarea pedepsei, fiind eliberat în 2020, când a împlinit vârsta de 60 de ani.

Odată cu aducerea în țară a lui Dorin Lazăr Maior, în 2016, DNA l-a trimis în judecată pentru complicitate la cumpărare de influență, după ce acesta l-a convins pe un afacerist, Iulian Tiberiu Șerban, că-l va scăpa de pușcărie în schimbul a peste 500.000 de euro.

Dorin Lazăr Maior i-a promis infractorului că îl va pune în legătură cu un așa-zis văr al Laurei Codruța Kovesi, la vremea respectivă șefa DNA, astfel încât să scape de o condamnare de 7 ani pentru infracțiuni comise cu violență.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#Dorin Lazar Maior, #reducere pedeapsa, #arest domiciliu, #extradare italia, #Tribunalul Bucuresti , #justitie