Sefa DIICOT, arestata: Dorin Cocos a cerut 10 milioane de euro - referat DNA

Sambata, 22 Noiembrie 2014, ora 15:37
8185 citiri
Sefa DIICOT, arestata: Dorin Cocos a cerut 10 milioane de euro - referat DNA
Foto: Arhiva (Cotidianul)

Omul de afaceri Dorin Cocos ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni pe langa factori de decizie din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) in legatura cu despagubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren in Capitala, reiese din referatul DNA la dosarul in care este cercetat si procurorul-sef al DIICOT, Alina Bica.

"In cursul anului 2010, GS (Gheorghe Stelian - n.red.) a cumparat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafata de teren in zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucuresti.

Dupa aceea, Dorin Cocos a garantat ca totul va fi bine (...) Dupa ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani (...) 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, (...) valoarea totala a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei si Dorin Cocos a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANRP in vederea solutionarii dosarului", a spus o persoana audiata de anchetatori, citata de procurori.

Sefa DIICOT, retinuta de DNA: Alina Bica ar fi primit un teren la Snagov. Cum e implicat Dorin Cocos (Surse)

Demn de mentionat este ca Dorin Cocos se afla in arest preventiv, fiind urmarit penal in dosarul Microsoft pentru trafic de influenta.

Dorin Cocos si Gheorghe Stefan raman in arest

Potrivit DNA, procurorul-sef al DIICOT, Alina Bica, a facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, reprezentand Ministerul Justitiei, unde ocupa functia de secretar de stat.

Pe 15 martie 2011, membrii Comisiei au acceptat plata sumei de 377.282.300 lei catre omul de afaceri Stelian Gheorghe, reprezentand despagubiri pentru terenul din zona Plumbuita.

DNA sustine ca, prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentand supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

"Astfel, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei) ", sustine DNA.

Sefa DIICOT, la cumparaturi cu Elena Udrea: CSM sesiseaza Inspectia Judiciara (Video)

In sedinta comisiei din 15 martie 2011, arata procurorii, citand unul dintre inculpati, Alina Bica "a facut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerand ca raportul de evaluare este corect intocmit, iar suma stabilita era justificata".

"La sedinta din 15.03.2011 a fost prezent si evaluatorul care a intocmit raportul de evaluare. In cadrul acestei sedinte, Bica Alina a facut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerand ca raportul de evaluare este corect intocmit, iar suma stabilita era justificata. Avand in vedere solicitarea anterioara facuta de catre Dorin Cocos, desi valoarea stabilita pentru teren mi s-a parut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luand in considerare sustinerile evaluatorului ca avea comparabile chiar cu preturi duble. (...)

Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocos, cu care eram in relatii de prietenie. De asemenea, am aflat ca Bica Alina facea parte din cercul relational al familiei Cocos", sustine un coleg al Alinei Bica din comisia ANRP care a aprobat despagubirile cerute de Gheorghe Stelian.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sambata ca Alina Bica sa fie arestata preventiv pentru 30 de zile in acest dosar, ea fiind acuzata de DNA de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Mandate de arestare preventiva au primit si Emil Nutiu, expert evaluator; Lacrimioara Alexandru si Dragos Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP.

Decizia instantei nu este definitiva, insa executorie.

Sefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestata

Alina Bica s-a predat sambata dimineata la arestul Politiei Capitalei.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Dorin Cocos referat DNA Bica, #Cocos intermediar Bica DIICOT , #DNA