Dorin Cocos, mita de 10 milioane de euro in dosarul Bica - Ce spun doi martori despre "afacere"

Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:04
7376 citiri
Dorin Cocos, mita de 10 milioane de euro in dosarul Bica - Ce spun doi martori despre "afacere"
Foto: Pagina de politica

Omul de afaceri Dorin Cocos este indicat de doi martori in dosarul de coruptie de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) ca ar fi primit 10 milioane de euro mita pentru a interveni pe langa factori de decizie in legatura cu acordarea de despagubiri pentru un teren din Bucuresti.

Unul dintre martori este chiar cel pentru care ar fi intervenit, omul de afaceri Gheorghe Stelian. Informatiile apar in denunturile si motivarea arestarii fostei sefe ANRP. La Inalta Curte se judeca vineri contestatia la arestarea preventiva in cazul Crinutei Dumitrean. Aceasta cere sa fie cercetata in stare de libertate.

In declaratia sa, Gheorghe Stelian sustine ca persoana care ar fi intermediat obtinerea despagubirilor este Sergiu Diacomatu, la acel moment vicepresedinte al ANRP.

Numele lui Ioan Oltean, in dosarul de coruptie al Alinei Bica

"In cursul anului 2010 am cumparat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafata de teren in zona lacului Plumbuita, Sector 2, Bucuresti. Dupa ce am achizitionat acele drepturi, am discutat cu Dorin Cocos despre posibilitatea obtinerii de la ANRP a unor despagubiri constand in actiuni la Fondul Proprietatea (...). Dorin Cocos mi-a garantat ca totul va fi bine si sa am incredere in el, moment in care dosarul a fost validat si trimis catre ANRP (...).

Cu toate acestea, Dorin Cocos nu a mentionat numele persoanei la care urma sa intervina pentru solutionarea dosarului. (...) Ulterior deciziei de restituire, in momentul in care am vandut o parte din actiunile primite, i-am remis lui Cocos Dorin, in mai multe transe, suma de aproximativ 10.000.000 euro, conform intelegerii avute. Tot dupa solutionarea dosarului, in anturajul lui Dorin Cocos l-am intalnit pe Diacomatu Sergiu, vicepresedinte ANRP, despre care am inteles ca era persoana la care a intervenit Dorin Cocos", se arata in declaratia lui Gheorghe Stelian, obtinuta de Agerpres.

Biletelul lui Cocos care a valorat 10 milioane de euro

La randul sau, Sergiu Diacomatu a confirmat faptul ca Dorin Cocos, pe care l-a cunoscut prin intermediul fiului acestuia, Alin Cocos, a intervenit pentru solutionarea favorabila a dosarului lui Gheorghe Stelian.

Discutiile dintre Diacomatu si Dorin Cocos ar fi avut loc la un hotel din Bucuresti, in cursul anului 2010.

"La una din aceste intalniri, spre sfarsitul anului 2010 (...), Dorin Cocos mi-a inmanat un biletel cu numarul unui dosar aflat la ANRP si mi-a cerut sprijinul pentru solutionarea favorabila si cu rapiditate a acestui dosar (...). Imi amintesc ca dupa primirea numarului acestui dosar am mers la birou, l-am verificat si am constatat ca solicitantul din acest dosar de despagubire era Gheorghe Stelian (...). In momentul in care am primit biletelul de la Dorin Cocos, nu mai era nimeni in preajma noastra", se arata in declaratia lui Diacomatu.

El a sustinut ca, in urma discutiei avute cu Dorin Cocos, a votat in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD) din cadrul ANRP in favoarea acordarii despagubirilor stabilite de evaluator.

Presedintele CSM, despre arestarea Alinei Bica si atacurile la justitie

"Cu privire la dosarul Gheorghe Stelian stiu ca a fost introdus in comisia din 26.02.2011 pentru aprobarea raportului de evaluare, dar intrucat valoarea foarte mare a acestui dosar a ridicat suspiciuni in randul membrilor comisiei CCSD, s-a hotarat convocarea evaluatorului (...). Aduc la cunostinta ca Alina Bica - reprezentantul Ministerului Justitiei - a facut aceasta solicitare, care a fost aprobata de membrii CCSD (...).

Avand in vedere solicitarea anterioara facuta de catre Dorin Cocos, desi valoarea stabilita pentru teren mi s-a parut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luand in considerare sustinerile evaluatorului ca avea comparabile chiar cu preturi duble", a mai afirmat Sergiu Diacomatu.

Nume grele in dosarul de coruptie de la ANRP

In dosarul despagubirilor pentru terenul supraevaluat au fost arestati fostul procuror sef al DIICOT Alina Bica, Lacramioara Alexandru - membra in comisia ANPR, Crinuta Dumitrean - fosta sefa a ANRP, Dragos Bogdan - presedintele comisiei care a aprobat despagubirea, fost vicepresedinte al ANAF si Emil Nutiu - expertul evaluator. Oana Vasilescu, fost vicepresedinte al ANRP, este cercetata in libertate sub control judiciar. Toti sunt acuzati de abuz in serviciu.

Dorin Cocos ar fi cerut 10 milioane de euro in cazul Bica - Reactia Elenei Udrea

Si ceilalti fosti membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu si deputatul UDMR Marko Attila, precum si Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1 - in cazul caruia procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar - sunt acuzati tot de abuz in serviciu.

Camera Deputatilor a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva a deputatului UDMR Marko Attila. Acesta a fost citat joi la DNA, insa nu s-a prezentat intrucat este plecat din tara. Avocatul lui Marko Attila a declarat ca deputatul este in capitala Ungariei, precizand ca nu poate sa spuna cand se va intoarce in Romania.

Deputatul Marko Attila a ramas fara imunitate: Poate fi arestat in dosarul Bica (Video)

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despagubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Dorin Cocos mita Stelia Gheorghe, #Dorin Cocos mita despagubiri ANRP, #Alina Bica coruptie Dorin Cocos , #afaceri
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Poza programer
programer
rank 1
votati madam Cocos ...Marinar neInformat :))