Cum sunt băgate droguri grele în închisorile din România. Metoda "scrisorilor de acasă": "Sunt porționate și apoi vândute deținuților"

Vineri, 17 Iunie 2022, ora 14:49
5247 citiri
Cum sunt băgate droguri grele în închisorile din România. Metoda "scrisorilor de acasă": "Sunt porționate și apoi vândute deținuților"
Scrisoare FOTO Pexeles.com

Mai multe penitenciare din România au fost percheziționate de procurorii și polițiștii de la crimă organizată după ce s-a aflat că unii dintre deținuți au primit droguri în timp ce se aflau în detenție.

Deși unele dintre aceste centre de detenție sunt de maximă siguranță, se pare că stupefiantele au trecut chiar prin fața gardienilor. Metoda este folosită însă de multă vreme, spun surse din rândul anchetatorilor.

Plicuri impregnate cu stupefiante, primite de deținuți

DIICOT și polițiștii de la crimă organizată au făcut joi, 16 iunie, 27 de percheziții domiciliare în judeţele Prahova, Dâmboviţa şi Brăila și în municipiile Bacău, Piatra Neamț și Roman, precum şi în 10 penitenciare (Bacău, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Galaţi, Gherla, Oradea, Brăila, Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Poarta Albă), ”în vederea destructurării unor grupări infracționale specializate în săvârșirea infracțiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive și trafic de droguri de mare risc”, transmite DIICOT într-un comunicat de presă.

Se fac cercetări cu privire la introducerea în penitenciare a substanțelor susceptibile de a avea efecte psihoactive şi drogurilor de mare risc. Acestea erau impregnate în scrisori şi expediate pe numele unor persoane aflate în sistemul penitenciar. Odată introduse în spaţiile de detenţie, scrisorile erau porţionate şi apoi vândute deţinuţilor.

La sediul Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au fost conduse în vederea audierii 7 persoane, iar la sediul Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu un număr de 3 persoane.

Coli A4, pregătite să fie livrate deținuților

Pe parcursul perchezițiilor au fost identificate și ridicate mai multe sume în lei și valută (peste 20.000 lei și 7.350 euro), telefoane mobile, coli A4 impregnate cu substanțe cu efect psihoactiv, precum și formulare tipizate pentru transfer sume de bani, mai arată DIICOT.

În cele două cauze, s-a dispus reținerea a 6 inculpați, în cursul zilei de astăzi urmând a fi sesizate instanțele de judecată cu propunerea de luare a măsurii arestului preventiv față de 8 inculpați (doi dintre aceștia, arestați preventiv în alte cauze).

Acțiunile au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliție din cadrul structurilor de combaterea a criminalităţii organizate din Giurgiu, Bacău, Neamț, Prahova, Harghita, Oradea, Galaţi, Cluj, Brăila, Dolj, Mehedinţi şi Constanţa, lucrătorilor din cadrul penitenciarelor Bacău, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Galaţi, Gherla, Oradea, Brăila, Craiova, Drobeta Turnu Severin şi Poarta Albă, precum și de cel al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#dorguri penitenciare, #scrisori droguri, #detinuti, #trafic de droguri , #trafic droguri