Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Washingtonul acuza Beijingul ca atata furia impotriva rasismului in SUA

Joi, 24 Septembrie 2020, ora 13:20
2372 citiri
Washingtonul acuza Beijingul ca atata furia impotriva rasismului in SUA
FOTO: Hepta Photo

Seful diplomatiei americane Mike Pompeo acuza China de faptul ca incearca "sa instige" miscari de furie in Statele Unite prin faptul ca critica rasismul, relateaza AFP.

Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) "crede ca poate inabusi vocile americane care-i cer sa dea socoteala, strigand mai tare pentru a denunta rasismul", a tunat el miercuri, intr-o interventie neobisnuita pentru un secretar de Stat, in fata unor parlamentari republicani locali, in Wisconsin, un stat foarte disputat in vederea alegerillor prezidentiale din noiembrie.

"El vrea sa instige tulburari ca cele de la Minneapolis, Portaland sau aici, la Kenosha", a continuat el, in Capoitoliul acestui stat.

"Este revoltator. Nu putem permite asa ceva", a subliniat Pompeo.

Statele Unite se confrunta cu un val de furie fara precedent impotriva rasismului si brutalitatii politiei, dupa ce afroamericanul George Floyd a fost ucis prin asfixiere cu genunchiul de catre un politist alb, in mai, la Minneapolist, in Minnesota.

Aceasta contestare, patata unoeri de violente intre manifestanti si fortele de ordine, a fost foarte puternica la Portland, in Oregon, unde presedintele Donald Trump denunta "agitatori anarhisti".

Miscarea a fost relansata la sfarsitul lui august, cand un afroamerican, Jacob Blake, a fost grav ranit de catre un polisist alb la Kenosha, in Wisconsin.

Mike Pompeo - unul dintre principalii adepti ai unei linii dure impotriva Chinei in Guvernul Trump - a citat o scrisoare a unui diplomat chinez adresata unui ales din Wisconsin, pentru a-si sustine acuzatiile.

In aceasta scrisoare se evoca "opozitia ferma" a Beijingului fata de "discriminarea rasiala si xenofobia" impotriva comunitatii chineze pe tema covid-19.

"Furia justificata a Americii impotriva Partidului Comunist Chinez, din cauza modului in care gestioneaza noul coronavirus nu are nimic a face cu problemele rasiale, ci are intru totul de a face cu mortii, copiii privati de scoala si locurile de munca pierdute", a insistat Pompeo.

Presedintele Donald Trump si secretarul sau de Stat acuza de mult timp China de faptul ca a mintit initial cu privire la gravitatea covid-19 si a permis, astfel, raspandirea epidemiei.

Trump si Pompeo evoca cu regularitate "virusul chinez", o formula care infurie Beijingul si care a fost denuntata, din cauza ca stigmatizeaza, de catre numerosi americani de origine chineza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
Cea mai recentă dronă spion supersonică a Chinei seamănă mult cu una americană care s-a prăbușit acolo în 1971
Cea mai recentă dronă spion supersonică a Chinei seamănă mult cu una americană care s-a prăbușit acolo în 1971
Pe 20 martie 1971, un bombardier B-52 special modificat al Forțelor Aeriene ale SUA din Escadrila 4200 de Suport a decolat de la Baza Forțelor Aeriene Andersen din Guam, purtând o aeronavă...
#international, #SUA, #China, #Beijing, #pompeo, #Donald Trump , #China