Trump si politica externa: Ce spune despre Statul Islamic, Rusia si Coreea de Nord

Duminica, 01 August 2021, ora 11:345577 citiri
Trump si politica externa: Ce spune despre Statul Islamic, Rusia si Coreea de Nord
Foto: Facebook/Donald J. Trump

Favoritul alegerilor primare republicane pentru presedintia Statelor Unite Donald Trump a rostit un discurs major asupra politicii externe, miercuri, promitand sa puna intotdeauna America pe primul plan.

Agentia Reuters prezinta principalele teme abordate de Donald Trump in acest discurs:

America pe primul plan

"Nicio tara nu a prosperat vreodata daca nu a reusit sa puna pe primul plan interesele proprii. Atat prietenii nostri, cat si dusmanii nostri si-au pus tarile lor pe primul plan, iar noi... trebuie sa incepem sa facem acelasi lucru.

Nu vom mai preda aceasta tara sau pe oamenii ei in fata cantecului fals al globalismului. Statul-natiune ramane adevarata temelie pentru fericire si armonie. Sunt sceptic fata de uniunile internationale care ne leaga si aduc America in jos", a declarat Trump.

Cheltuielile de aparare

"Rusii si chinezii si-au extins rapid capacitatea militara, dar uitati-va la ceea ce s-a intamplat cu noi. Arsenalul nostru de arme nucleare, descurajarea noastra, a ajuns la atrofie si este nevoie disperata de modernizare si reinnoire...

Fortele noastre armate active s-au redus de la 2 milioane in 1991 la aproximativ 1,3 milioane astazi. Marina s-a micsorat de la peste 500 de nave la 272 de nave in aceeasi perioada de timp. Forta aeriena este cu aproximativ o treime mai mica decat in 1991. Pilotii care zboara pe B-52 in misiuni de lupta astazi - aceste avioane sunt mai vechi decat aproape toata lumea din aceasta incapere".

Coreea de Nord si China

"Presedintele Obama priveste neputincios cum Coreea de Nord isi creste agresivitatea si se extinde in continuare cu posibilitatea ei nucleara. Presedintele nostru a permis Chinei sa-si continue asaltul economic asupra locurilor de munca americane si bogatiei, refuzand sa consolideze acorduri comerciale si sa aplice un mijloc de constrangere asupra Chinei pentru a tine in frau Coreea de Nord.

Avem aceasta putere. Avem puterea asupra puterii economice a Chinei, iar oamenii nu inteleg acest lucru. Si cu aceasta putere economica ii putem tine in frau si ii putem face sa faca ceea ce au de facut cu Coreea de Nord, care este in totalitate in afara oricarui control".

Relatiile cu Rusia

"Rusia, de exemplu, a vazut de asemenea groaza terorismului islamic. Cred ca o relaxare a tensiunilor si imbunatatirea relatiilor cu Rusia dintr-o pozitie de forta nu mai este posibila, absolut posibila. Bunul simt spune ca acest ciclu, acest ciclu oribil de ostilitate trebuie sa se termine si, in mod ideal, se va incheia curand".

Relatiile cu China

"Avem un deficit comercial masiv cu China, un deficit pentru care trebuie sa gasim o cale rapida si vreau sa spun repede, pentru a-l echilibra. O America puternica si inteligenta este o America ce va gasi un prieten mai bun in China, mai bun decat avem chiar acum.

Uitati-va la ceea ce face China in Marea Chinei de Sud. Nu ar trebui sa faca acest lucru. Niciun respect pentru aceasta tara sau acest presedinte. Noi putem beneficia amandoi sau putem merge amandoi pe cai separate. Daca va fi nevoie, asta se va intampla".

Statul Islamic

"Si apoi exista si ISIL. Am un mesaj simplu pentru ei: Zilele lor sunt numarate. Nu le voi spune unde si nu voi spune cum... ISIL va disparea, daca sunt ales presedinte. Si vor disparea rapid".

Acordul cu Iranul

"El (Obama) a negociat un acord dezastruos cu Iranul si apoi i-am urmarit cum ii ignora termenii, chiar inainte ca cerneala sa se fi uscat. Iranul nu poate fi lasat sa aiba arma nucleara".

Israelul

"El (Obama) a sprijinit alungarea unui regim cu care eram prieteni in Egipt, care avea un tratat de pace de lunga durata cu Israelul, si apoi a ajutat sa vina Fratia Musulmana la putere in locul sau... Israelul, marele nostru prieten si singura democratie adevarata din Orientul Mijlociu, a fost umilit si criticat de o administratie ca este lipsita de claritate morala...

Presedintele Obama nu a fost un prieten pentru Israel. El a tratat Iranul cu mare atentie si grija si l-a facut o mare putere".

Aliatii SUA si NATO

"Dupa ce eu voi fi ales presedinte, voi convoca de asemenea un summit cu aliatii nostri din NATO si un summit separat cu aliatii nostri asiatici. La aceste summit-uri, nu vom discuta numai o reechilibrare a angajamentelor financiare, ci o noua abordare a modului in care putem sa adoptam noi strategii in fata provocarilor comune... De exemplu, vom discuta despre modul in care putem actualiza misiunea invechita a NATO si structura, crescuta din Razboiul Rece, in confruntarea cu problemele noastre comune, inclusiv migratia si terorismul islamic".