Trump e incantat de o conversatie cu presedintele Chinei. Xi Jinping are insa o cu totul alta versiune

Sambata, 21 Decembrie 2019, ora 09:14
4996 citiri
Trump e incantat de o conversatie cu presedintele Chinei. Xi Jinping are insa o cu totul alta versiune
Foto: Arhiva (Casa Alba)

Presedintele american Donald Trump sustine ca a avut "o foarte buna discutie" cu omologul sau chinez Xi Jinping, la o saptamana dupa anuntarea unui acord de principiu echivalent cu un armistitiu in razboiul comercial dintre Washington si Beijing.

Insa Xi Jinping a subliniat "ca atitudinea Statelor Unite a constituit o ingerinta in afacerile interne chineze si a adus atingere intereselor Chinei, in detrimentul increderii comune si a cooperarii bilaterale".

"Am avut o foarte buna discutie cu presedintele chinez Xi cu privire la uriasul nostru acord comercial", a notat pe Twitter presedintele american, informeaza AFP si dpa.

"China si-a inceput achizitiile la scara larga de produse agricole si altele. Semnarea oficiala este in pregatire", a adaugat el, fara insa a oferi detalii cu privire la un posibil calendar.

"Am discutat de asemenea despre Coreea de Nord, dosar asupra caruia lucram impreuna cu China, si despre Hong Kong (progres!)", a mai adaugat Donald Trump, ramanand si aici destul de evaziv.

Pozitia Chinei, complet diferita

Pe de alta parte, Xi Jinping sustine ca i-a comunicat omologului sau american ca observatiile si initiativele SUA referitoare la Taiwan, Hong Kong, Xinjiang si Tibet afecteaza relatiile dintre cele doua tari, a anuntat agentia China Noua, preluata de AFP.

Intr-o convorbire telefonica cu Donald Trump, Xi Jinping a subliniat "ca atitudinea Statelor Unite a constituit o ingerinta in afacerile interne chineze si a adus atingere intereselor Chinei, in detrimentul increderii comune si a cooperarii bilaterale", conform sursei citate.

Liderul de la Beijing si-a exprimat speranta ca SUA vor acorda in viitor "o mare importanta ingrijorarilor Chinei".

Din martie 2018, Beijingul si Washingtonul si-au impus reciproc taxe vamale punitive asupra unor bunuri in valoare totala de sute de miliarde de dolari, ceea ce a afectat dur economia chineza si a incetinit economia mondiala.

In schimbul angajamentelor chineze luate in urma cu o saptamana, administratia Trump a renuntat la impunerea de noi taxe vamale. De asemenea, potrivit termenelor acordului, ea a acceptat sa le reduca la jumatate pe cele impuse la 1 septembrie pe importuri chineze in valoare de 120 de miliarde de dolari.

Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos a dezvăluit recent cea mai nouă restructurare a aplicației sale, cu scopul de a optimiza experiența de streaming audio. Noua versiune a aplicației Sonos le permite utilizatorilor să...
#Trump presedinte China , #China