Trump atribuie revoltele din SUA extremei stangi si "antifa". Politia Militara e in alerta, restrictia circulatiei pe timpul noptii in mari orase

Duminica, 31 Mai 2020, ora 16:17
6487 citiri
Trump atribuie revoltele din SUA extremei stangi si "antifa". Politia Militara e in alerta, restrictia circulatiei pe timpul noptii in mari orase
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ciocniri intre manifestanti si politisti zguduie mai multe orase americane - in care s-au decretat interdictii de circulatie pe timpul noptii, cu scopul de a calma furia care a cuprins Statele Unite dupa moartea lui George Floyd.

Presedintele american Donald Trump a promis "sa opreasca violenta colectiva" dupa cinci nopti de revolta la Minneapolis, unde acest afroamerican in varsta de 46 de ani a murit luni, in urma unei interventii a politiei.

In acest oras din Minnesota, in nordul tarii, agenti in tinuta antirevolta au luat cu asalt manifestanti care au incalcat interdictia de circulatie pe timpul noptii, impingandu-i inapoi cu fumigene si grenade asurzitoare.

Cu putin timp inainte, manifestantii isi afisau hotararea de a ramane la fata locului.

"Ei nu ne dau de ales, exista atat de multa furie", declara o femeie in varsta de 24 de ani, Deka Jama, venita "sa ceara dreptate" pentru George Floyd.

Ciocniri au avut loc la New York, Philadelphia, Los Angeles si Atlanta, ceea ce i-a determinat pe conducatorii ultimelor trei orase - dar si pe cei ai Miami si Chicago - sa anunte la randul lor interdictii de circulatie pe timpul noptii.

Donald Trump, care a denuntat in mai multe randuri moartea "tragica" a lui George Floyd, a apreciat ca revoltele ii dezonoreaza memoria.

"Noi nu ar trebui sa lasam un grup mic de criminali si de vandali sa ne distruga orasele", a declarat el, atribuind confruntarile unor "grupuri de extrma stanga radicale" si mai ales "Antifa" (antifascisti).

Candidatul democrat la Casa Alba Joe Biden a condamnat la randul sau, duminica, violentele.

"Manifestarea impotriva unei asemenea brutalitati (politiste) este un drept si o necesitate (...). Incendierea oraselor si distrugerea gratuita nu este", a subliniat democratul.

Pentagonul a plasat Politia Militara in alerta

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a denuntat si el elemente exterioare din statul sau care ar putea fi, estimeaza el, anarhisti, dar si adepti ai suprematiei albilor sau traficanti de droguri.

In vederea unei reluari a controlului asupra situatiei, guvernatorul a anuntat mobilizarea a 13.000 de militari din Garda Nationala de la nivelul statului - o premiera - si a cerut ajutorul Departamentului Apararii.

Unitati din cadrul Politiei Militare au fost plasate in alerta, in vederea unei eventuale interventii la Minneapolis - intr-un termen de patru ore, a precizat Pentagonul.

Politia Militara nu poate - in mod legal - sa intervina pe teritoriul american decat in caz de insurectie armata

Vineri seara, 2.500 de politisti si de militari din Garda Nationala si impunerea unei interdictii de circulatie pe timpul noptii nu au impiedicat Minneapolisul sa se aprinda si nici numeroase jafuri si incendieri.

Locuitori ai orasului - inarmati cu maturi - au incercat sa dea orasului alta imagine.

Minneapolisul "doare si arde", comenta Kyle Johnson, in varsta de 28 de ani.

"Tot ceea ce pot sa fac este sa fac curatenie", a declarat el.

Altii s-au pregatit de noi ciocniri, acoperindu-si magazinele cu panouri de lemn. "Le instalam, tinem degetele incrucisate si speram sa fie bine", rezuma Nicole Crust, proprietara unui salon de infrumusetare vandalizat noaptea precedenta.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Trump proteste America extrema stanga, #proteste SUA moarte George Floyd, #proteste Minneapolis George Floyd , #presedinte SUA