Statele Unite şi Mexic reactivează programul în domeniul migraţiei iniţiat de administraţia Trump

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 08:07 2074 citiri
Sub administraţia Trump, zeci de mii de migranţi au fost returnaţi la graniţa cu Mexic FOTO Hepta

Statele Unite şi Mexic vor reactiva parţial măsurile puse în aplicare în timpul administraţiei Trump, conform cărora migranţii trebuie să aştepte în Mexic un răspuns la cererea lor de azil în SUA, conform unui anunţ făcut joi de cele două ţări, transmite AFP.

Sub administraţia republicană a lui Donald Trump (2017-2021), zeci de mii de migranţi, în principal provenind din America Centrală, au fost returnaţi la graniţa cu Mexic pentru a aştepta acolo rezultatul cererii lor de azil depuse în SUA.

Când a venit la putere, preşedintele democrat Joe Biden a promis o politică migratorie mai umană şi a lansat anularea acestui program, cunoscut sub denumirea de Protocolul de protecţie a migranţilor (MPP). În luna august însă, Curtea Supremă a decis că programul trebuie menţinut.

Măsurile vor fi repuse în aplicare începând de luni, a anunţat joi Departamentul pentru Securitate Internă (DHS)."DHS va fi gata să aplice din nou MPP de îndată ce guvernul mexican va lua decizia finală şi independentă de a accepta întoarcerea celor înscrişi în program, sub rezerva unor îmbunătăţiri umanitare".

"Mexicul a decis ca, din motive umanitare şi cu titlu temporar, să nu îi mai întoarcă în ţările lor pe anumiţi migranţi care au o programare pentru o audiere în faţa unui judecător SUA pentru a solicita azil", potrivit unui comunicat al ministerului afacerilor externe.

Casa Albă şi-a reafirmat criticile la adresa acestui program, în pofida revenirii la aplicarea sa.

"Preşedintele continuă să creadă că MPP-ul are defecte endemice, impune costuri umane nejustificate şi deturnează resurse şi personal de la alte demersuri prioritare", a declarat purtătoarea de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News