Statele Unite ies oficial din Pactul Global pentru Mediu, pe fondul incertitudinii in urma alegerilor

Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 08:49
2384 citiri
Statele Unite ies oficial din Pactul Global pentru Mediu, pe fondul incertitudinii in urma alegerilor
FOTO: Pexeles.com

Statele Unite au iesit oficial miercuri din Acordul de la Paris, respectand o promisiune de mai multi ani a presedintelui republican Donald Trump de a retrage al doilea cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera din lume din Pactul Global pentru Mediu de lupta impotriva schimbarilor climatice, noteaza Reuters.

Dar rezultatul confruntarii electorale stranse din Statele Unite va determina pentru cat timp, noteaza sursa citata. Rivalul democrat al lui Trump, Joe Biden, a promis ca se va alatura din nou acordului daca va fi ales.

"Retragerea SUA va lasa un decalaj in regimul nostru si in eforturile globale pentru a atinge obiectivele si ambitiile Acordului de la Paris", a declarat Patricia Espinosa, secretar executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice (UNFCCC).

Statele Unite raman in continuare parte a UNFCCC. Espinosa a spus ca organismul va fi "gata sa asiste Statele Unite in orice efort pentru a se alatura din nou Acordului de la Paris".

Trump si-a anuntat prima data intentia de a retrage Statele Unite din pact in iunie 2017, sustinand ca acesta ar submina economia americana. Dar el nu a putut sa faca acest lucru oficial pana acum din cauza cerintelor acordului.

Aceasta plecare face din Statele Unite singura tara din 197 de semnatari care se retrage din acord, incheiat in 2015. Casa Alba, in timpul mandatului lui Barack Obama, se angajase sa reduca emisiile Statelor Unite cu 26-28% pana in 2025 fata de nivelurile din 2005, in cadrul acordului.

In linii mari, Biden este asteptat sa urmareasca aceste obiective daca va fi ales. El a promis ca va atinge emisii zero nete pana in 2050 in conformitate cu un plan de 2 miliarde de dolari pentru transformarea economiei.

Potrivit Grupului Rhodium, sub un al doilea mandat al administratiei Trump, se asteapta ca emisiile SUA sa creasca cu peste 30% pana in 2035 de la nivelurile din 2019.

Majoritatea oamenilor de stiinta cred ca lumea trebuie sa reduca puternic si rapid emisiile pentru a evita cele mai catastrofale efecte ale incalzirii globale. China, Japonia, Coreea de Sud si Uniunea Europeana si-au intensificat recent obiectivele de reducere a emisiilor de carbon.

Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
#Pactul Global pentru Mediu, #SUA, #statele unite, #Donald Trump , #stiri Donald Trump
Comentarii