Rasturnare de situatie: Trump a devansat-o pe Clinton in cel mai recent sondaj

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 18:54
10820 citiri
Rasturnare de situatie: Trump a devansat-o pe Clinton in cel mai recent sondaj
Foto: Twitter/Donald Trump

Republicanul Donald Trump a devansat-o pe democrata Hillary Clinton cu 1% in cel mai recent sondaj Washington Post-ABC News Tracking Poll, dat publicitatii marti.

Astfel, 46% dintre alegatorii intervievati au declarat ca il sustin pe Donald Trump, iar 45% pe Hillary Clinton.

Este pentru prima data in ultimele sase luni in care republicanul o devanseaza pe rivala sa democrata. Iata cum arata cel mai recent sondaj, dat publicitatii in urma cu doua zile.

In ceea ce priveste categoriile de electorat, Trump se bucura de sustinerea a 78% dintre alegatorii caucazieni, protestanti evanghelisti. De asemenea, 77% dintre alegatorii care s-au declarat conservatori au spus ca il sustin pe Trump.

Republicanul este preferat si de 68% din electoratul din mediul rural si de 59% dintre barbatii caucazieni.

Pe de alta parte, Clinton se bucura de sustinerea a 81% dintre liberali, a 67% dintre atei, a 60% dintre cei din zonele urbane si de 72% dintre alegatorii din minoritati rasiale.

Autorii studiului de opinie au luat in calcul si entuziasmul alegatorilor fata de cei doi candidati, care este destul de redus.

Astfel, 53% dintre alegatorii care il vor vota pe Trump spun ca sunt "foarte entuziasmati" de el. Acelasi lucru este valabil pentru doar 43% dintre cei care vor vota pentru Hillary Clinton.

In acelasi moment al campaniei din 2012, 64% dintre cei care spuneau ca vor vota pentru Barack Obama se declarau "foarte entuziasmati" de democrat. Rivalul sau, Mitt Romney, nu era cu mult in urma: 61% dintre alegatorii lui se declarau "foarte entuziasmati".

Mai mult de unu din cinci alegatori cu care au discutat autorii studiului (21%) au spus ca au votat deja, in timp ce 24% au spus ca intentioneaza sa voteze anticipat sau prin corespondenta. Majoritatea prefera, insa, sa mearga la urne in ziua alegerilor.

Potrivit datelor stranse de United States Elections Project, 24,7 milioane de americani, adica aproximativ 19% din electorat, au votat anticipat.

Clinton se bucura de un avantaj in randul celor care au votat anticipat (54%, fata de 41% Trump), dar republicanul conduce cu 50% fata de 39% in intentiile de vot ale celor care vor merge la urne pe 8 noiembrie.

Sondajul Washington Post-ABC News a fost realizat telefonic, in perioada 27-30 octombrie, pe un esantion de 1.773 de adulti. Marja de eroare este de plus-minus 2,5%.

Citeste cele mai noi stiri despre alegerile cruciale din SUA.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Donald Trump avans Hillary Clinton, #Trump Clinton sondaje, #Trump sondaje, #profil alegatori Trump , #candidat prezidentiale SUA