Procesul lui Donald Trump din Senat a ajuns la momentul pledoariilor si la votul final

Sambata, 13 Februarie 2021, ora 14:30
3027 citiri
Procesul lui Donald Trump din Senat a ajuns la momentul pledoariilor si la votul final
Donald Trump, fostul presedinte american, a devenit inculpat dupa violentele de la Capitoliu. Foto: Hepta

Procesul de inculpare a fostului presedinte american Donald Trump intra in a cincea zi, Senatul urmand sa asculte sambata, 13 februarie, pledoariile finale ale celor doua parti si sa voteze.

Fiecare dintre echipele juridice are la dispozitie doua ore pentru a-si reitera pozitia inainte ca Senatul sa voteze, cel mai probabil, achitarea lui Trump, scrie The Guardian.

Vineri, echipa de avocati a lui Trump s-a folosit de doar trei dintre cele 16 ore puse la dispozitie pentru a-si prezenta apararea. A urmat o sesiune in timpul careia senatorii au adresat intrebari.

Sambata, senatorii se vor reintalni la ora locala 10:00 (ora Romaniei 17:00). Este foarte probabil ca aceasta sa fie ultima sesiune a celui mai rapid proces de impeachment din istoria SUA.

Este de asteptat ca democratii sa spuna din nou ca prin cuvintele si actiunile intreprinse pana pe 6 ianuarie, Trump a incitat multimea la insurectie, apoi nu a reusit sa intervina si sa o opreasca din a patrunde in Capitoliu. Ei vor spune ca Cogresul trebuie sa actioneze pentru a nu fi creat un precedent.

Avocatii lui Trump vor sustine ca procesul nu este constitutional si ca un fost presedinte nu poate si nu ar trebui sa fie inculpat. Ei probabil vor adauga ca tot ce a spus Trump este protejat de drepturile date de Primul Amendament si ca pe 6 ianuarie el a folosit doar o retorica dramatica folosita deseori de politicieni si ca el nu este responsabil pentru actiunile din acea zi ale multimii.

O inculpare necesita doua treimi din Senat. Presupunand ca toti cei 100 de senatori isi vor exprima votul, asta inseamna ca 17 republicani trebuie sa voteze alaturi de cei 50 de democrati si independenti pentru condamnare. Avand in vedere ca doar sase republicani au votat procesul ca fiind constitutional, este putin probabil ca acest lucru se va intampla, mai scrie The Guardian.

Ce poate schimba cursul zilei este prezentarea fie de catre procurorii democrati din proces, fie de echipa lui Trump a unor documente sau prin citarea unor martori inaintea pladoariilor finale. Aceste lucruri ar prelungi sesiunea, pentru ca necesita de asemenea o dezbatere si un vot asupra procedurii.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Începe procesul penal istoric al lui Donald Trump, în plină campanie prezidențială: „Duşmanii mei vor să-mi răpească libertatea”
Donald Trump va deveni luni, 15 aprilie, primul fost preşedinte al Statelor Unite chemat să răspundă în faţa justiţiei penale, într-un proces care se va deschide la New York şi care face...
Un bărbat s-a autoincendiat în fața tribunalului în care se desfășoară procesul lui Trump. Imagini surprinse din momentul incidentului VIDEO
Un bărbat s-a autoincendiat în fața tribunalului în care se desfășoară procesul lui Trump. Imagini surprinse din momentul incidentului VIDEO
Un bărbat și-a dat foc chiar în fața tribunalului unde se desfășoară procesul lui Donald Trump. Potrivit unui oficial de rang înalt din cadrul forțelor de ordine, bărbatul a intrat...
#Donald Trump, #proces trump, #Capitoliu, #violente capitoliu, #Senat SUA, #proces trump senat , #stiri Donald Trump