Polemica la New York, dupa ce Trump a fost "asasinat" intr-un spectacol de teatru

Luni, 12 Iunie 2017, ora 20:53
4083 citiri
Polemica la New York, dupa ce Trump a fost "asasinat" intr-un spectacol de teatru
Foto: Hepta.ro

Asasinarea lui Donald Trump sugerata intr-o noua versiune newyorkeza a spectacolului de teatru "Julius Caesar", inspirat din celebra tragedie omonima scrisa de William Shakespeare, a generat un val de polemici in Statele Unite.

Companiile Delta Airlines si Bank of America, doi dintre sponsorii principali ai show-ului, au renuntat la colaborarea cu teatrul care a pus in scena aceasta reprezentatie, informeaza AFP.

Spectacolul, montat la Public Theater si pus deja in scena de cateva ori incepand din 23 mai, ar trebui sa fie jucat luni seara in cadrul festivalului "Shakespeare in the Park", care este organizat in fiecare an in Central Park din New York.

Insa duminica, in urma declaratiilor facute de mai multe companii mass-media conservatoare, inclusiv de postul de televiziune Fox News, dar si de unul dintre fiii presedintelui american, Donald Trump Junior - care a pus intrebari, in spatiul public, despre finantarea show-ului-, companiile Delta Airlines si Bank of America au anuntat retragerea de pe lista sponsorilor acelui teatru newyorkez.

"Public Theater a ales sa prezinte 'Julius Caesar' intr-o maniera care provoaca si ofenseaza. Daca am fi cunoscut intentia lor, nu am fi luat decizia de a patrona acest spectacol. Ne retragem finantarea pentru aceasta productie", a declarat intr-un comunicat de presa un purtator de cuvant al bancii citate.

Cu putin timp mai devreme, compania aeriana Delta si-a anuntat la randul ei retragerea de pe lista sponsorilor.

"'Shakespeare in the Park' nu reflecta valorile Delta. Regia lor artistica a depasit normele bunului gust. I-am informat in legatura cu decizia noastra de a renunta la patronajul spectacolului", a anuntat compania Delta pe contul ei oficial de Twitter.

In acel spectacol cu o durata de aproape doua ore, Iulius Cezar este interpretat de un om de afaceri cu parul blond, care seamana intr-un mod bizar cu presedintele american, iar sotia lui are un accent slav - la fel ca Melania Trump-, potrivit criticilor de teatru care au asistat la premiera productiei.

Scena asasinarii tiranului face si ea trimitere la o dezbatere politica americana: Cezar este injunghiat de o multime de femei si de reprezentanti ai grupurilor minoritatilor. Femeile si minoritatile din Statele Unite l-au acuzat public pe Donald Trump ca le incalca drepturile constitutionale.

Pe site-ul teatrului citat, regizorul spectacolului, Oskar Eutis, nu ascunde aceste asemanari, dar se distanteaza de formele de violenta.

"'Julius Caesar' poate fi vazut ca o parabola cu rol de avertisment pentru aceia care incearca sa combata democratia prin mijloace non-democratice. Combaterea tiranului nu trebuie sa insemne o imitare a acestuia", a declarat regizorul.

Contactat de AFP, teatrul newyorkez, care trebuie sa puna in scena acest spectacol pana pe 18 iunie, nu a facut deocamdata nicio declaratie despre aceasta controversa, care a aparut dupa o alta polemica artistica de la sfarsitul lunii mai.

Atunci, actrita de comedie Kathy Griffin a difuzat o inregistrare video ce o prezenta dupa ce il "decapitase" pe Donald Trump si tinea intr-o mana un fals cap al presedintelui american. Dupa acest episod, actrita a fost concediata din rolul de coprezentatoare a emisiunii speciale de Revelion difuzate de postul CNN.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Donald Trump asasinat teatru , #presedinte SUA
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Poza Sulampahar
Sulampahar
rank 4