O miscare care va infuria China: Americanii inarmeaza cu torpile grele Taiwanul

Joi, 21 Mai 2020, ora 08:38
5355 citiri
O miscare care va infuria China: Americanii inarmeaza cu torpile grele Taiwanul
Foto: Lockheed Martin

Statele Unite au anuntat aprobarea vanzarii a 18 torpile grele MK-48 catre Taiwan pentru suma de 180 de milioane de dolari, tranzactie care este de asteptat sa deranjeze China.

Vanzarea "serveste intereselor economice si de securitate nationala ale Statelor Unite, ajutand (Taiwanul) sa isi modernizeze fortele armate si sa mentina o capacitate de aparare credibila", a anuntat Departamentul de Stat intr-un comunicat, citat de AFP.

Aceasta vanzare va ajuta, de asemenea, la "mentinerea stabilitatii politice, a echilibrului de putere si a progresului economic in regiune", se arata in comunicat.

Washingtonul considera o prioritate strategica contracararea influentei crescande a Beijingului in regiune.

Torpilele MK-48, care sunt proiectate pentru a fi lansate de submarine, nu trebuie comandate unui furnizor deoarece provin din stocul Marinei SUA, a precizat Departamentul de Stat.

China considera Taiwanul ca facand parte din teritoriul sau. Insula este condusa de un regim rival celui de la Beijing, dupa ce comunistii au preluat puterea pe continent in 1949, la sfarsitul razboiului civil chinez.

La randul sau, Washingtonul, care a intrerupt relatiile diplomatice cu Taipei in 1979 pentru a recunoaste autoritatile de la Beijing drept singurul reprezentant al Chinei, ramane cel mai puternic aliat al Taiwanului si principalul sau furnizor de arme.

Presedintele Donald Trump nu si-a ascuns intentiile de a consolida legaturile cu teritoriul insular, in special prin vanzarea de sisteme sofisticate de arme catre Taipei.

China a cerut recent Frantei sa "anuleze" un acord de vanzare de armament catre Taiwan, subliniind ca un asemenea acord ar putea "deteriora relatiile sino-franceze".

Potrivit presei din Taiwan, vanzarea se refera la echipamente pentru fregatele franceze vandute marinei din Taipei in anii 1990, caz care a provocat o criza diplomatica grava intre Paris si Beijing.

Vezi si Americanii vand avioane de lupta Taiwanului, spre indignarea Chinei

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#torpile SUA vanzare Taiwan , #China