Încă un stat american îi interzice lui Donald Trump să candideze la alegerile prezidențiale din SUA

Vineri, 29 Decembrie 2023, ora 07:11
4082 citiri
Încă un stat american îi interzice lui Donald Trump să candideze la alegerile prezidențiale din SUA
Fostul presedinte al SUA, Donald Trump FOTO Twitter

Oficialul electoral cu rangul cel mai înalt din statul Maine a decis că Donald Trump nu poate candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor în acest stat, invocând o prevedere constituţională referitoare la insurecţie, relatează BBC şi Reuters.

Secretarul de stat din Maine, democrata Shenna Bellows, a declarat că Donald Trump nu este eligibil din cauza acţiunilor sale care au condus la revolta de la Capitoliul SUA din 2021.

Maine se alătură astfel statului Colorado, care a interzis deja ca Trump să apară pe buletinul de vot la alegerile primare republicane.

Foarte probabil, ambele decizii vor fi atacate în instanţă.

Hotărârea de 34 de pagini a secretarului de stat din Maine spune că Trump trebuie eliminat de pe buletinul de vot pentru că "s-a implicat în insurecţie sau rebeliune". În ordinul său, Shenna Bellows arată că Trump, "pe parcursul a mai multor luni şi culminând cu 6 ianuarie 2021, a folosit un narativ fals de fraudă electorală pentru a-şi înflăcăra susţinătorii şi pentru a-i face să se îndrepte spre Capitoliu". Ea a adăugat că "apelurile sale ocazionale ca manifestanţii să fie paşnici şi să sprijine forţele de ordine nu conferă imunitate acţiunilor sale".

Secretarul de stat a concluzionat că Trump, favorit la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2024, a incitat la insurecţie atunci când a răspândit afirmaţii false despre fraude electorale în alegerile din 2020 şi apoi şi-a îndemnat susţinătorii să mărşăluiască spre Capitoliu pentru a-i împiedica pe legislatori să certifice votul.

Bellows şi-a suspendat însă decizia până când instanţa supremă a statului se va pronunţa în această chestiune.

CE PREVEDE SECŢIUNEA 3 DE LA AL 14-LEA AMENDAMENT AL CONSTITUŢIEI SUA

Decizia a fost luată după ce un grup de foşti legislatori din Maine au declarat că Trump ar trebui descalificat pe baza unei prevederi din Constituţia SUA care interzice persoanelor să ocupe funcţii dacă au fost implicate în "insurecţie sau rebeliune" după ce au depus un jurământ faţă de Statele Unite.

Hotărârea, care poate fi atacată la o instanţă de stat, se aplică doar alegerilor primare republicane din martie, dar ar putea afecta statutul lui Trump pentru alegerile generale din noiembrie. Probabil că va spori presiunea asupra Curţii Supreme a SUA de a rezolva la nivel naţional dubliile legate de eligibilitatea lui Trump, în conformitate cu prevederea constituţională cunoscută sub numele de Secţiunea 3 a celui de-al 14-lea Amendament.

Trump a fost pus sub acuzare atât într-un caz federal, cât şi în statul Georgia, pentru rolul său în încercarea de a anula alegerile din 2020, dar nu a fost acuzat de insurecţie în legătură cu atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu.

El conduce detaşat în sondajele de opinie în cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024.

ÎNCĂ O PREMIERĂ PENTRU TRUMP

Instanţa supremă din Colorado l-a descalificat, la rândul său, pe Trump, la 19 decembrie, spunând că nu poate apărea pe buletinul de vot pentru alegerile primare din acest stat, ceea ce l-a făcut pe Trump să devină primul candidat din istoria SUA care a fost considerat neeligibil pentru preşedinţie pentru că s-a implicat într-o insurecţie.

Trump a promis că va face apel la Curtea Supremă împotriva hotărârii din Colorado şi a criticat contestarea scrutinului ca fiind "nedemocratică".

Partidul Republican din Colorado a depus deja miercuri propriul recurs la Curtea Supremă.

Încercări similare de descalificare a lui Trump în alte state au fost respinse. Instanţa supremă din Michigan, un stat crucial în lupta pentru alegerile generale, a refuzat miercuri să audieze un apel privind eligibilitatea lui Trump de a ocupa o funcţie.

TOŢI OCHII SE ÎNDREAPTĂ CĂTRE CURTEA SUPREMĂ A SUA

Maine este cotat ca stat probabil democrat, ceea ce înseamnă că preşedintele Joe Biden este aşteptat să câştige în acest stat. Dar Trump a obţinut un vot electoral în Maine atât la alegerile din 2016, cât şi la cele din 2020, datorită unei configuraţii neobişnuite ce permite statului să îşi împartă cele patru voturi din Colegiul Electoral.

Candidaţii trebuie să obţină 270 de voturi în Colegiul Electoral pentru a câştiga preşedinţia.

Grupuri de susţinere şi unii alegători anti-Trump au contestat candidatura lui Trump în mai multe state în temeiul secţiunii 3 al celui de-al 14-lea amendament, care a fost adoptat după Războiul Civil american pentru a-i împiedica pe foştii confederaţi să servească în guvern.

Spre deosebire de alte state, secretarul de stat Bellows, care supervizează alegerile din Maine, a fost obligată să ia o decizie iniţială cu privire la descalificare înainte ca aceasta să fie luată în considerare de instanţe.

Avocaţii lui Trump au contestat faptul că acesta s-a implicat în revolta din 6 ianuarie 2021 şi au susţinut că remarcile sale către susţinători în ziua respectivă au fost protejate de dreptul său la libertatea de exprimare. De asemenea, echipa sa de avocaţi a adus mai multe argumente procedurale, inclusiv faptul că eligibilitatea în temeiul Secţiunii 3 nu a fost menţionată în documentele necesare pe care Trump le-a depus pentru a fi înscris pe buletinul de vot în acest stat.

O hotărâre a Curţii Supreme a SUA în cazul din Colorado ar putea rezolva problema la nivel naţional. Majoritatea conservatoare de 6-3 a curţii include trei judecători nominalizaţi de Trump.

Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Cum se pregătesc aliații SUA pentru Trump 2.0. Unii și-au trimis emisarii, alții l-au contactat direct, cu riscul de a-l supăra pe Biden
Germania duce o ofensivă de farmec în interiorul Partidului Republican. Japonia își aliniază propriul „îmblânzitor“ pentru Trump. Oficiali guvernamentali mexicani discută cu tabăra...
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican a murit în timp ce era imobilizat de un poliţist în Ohio. Scena amintește de moartea dramatică a lui George Floyd. „Nu pot să respir”
Un afroamerican, Franck Tyson, în vârstă de 53 de ani, care a ieşit recent de la închisoare, suspectat de faptul că era implicat într-un accident rutier, a murit în timpul arestării, pe 18...
#Donald Trump, #alegeri, #SUA, #interdictie , #alegeri SUA