George Friedman (Stratfor): Romania prezinta si un risc si un interes. Sunteti importanti in multe feluri

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 21:24
10913 citiri
George Friedman (Stratfor): Romania prezinta si un risc si un interes. Sunteti importanti in multe feluri
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Analistul geopolitic american George Friedman a afirmat, sambata, ca vizita presedintelui Romaniei in Statele Unite reprezinta o confirmare a importantei relatiilor dintre cele doua tari, mentionand ca Donald Trump, "care are intrebari serioase despre multe alte aliante", a vrut sa arate ca nu pune sub semnul intrebarii relatia cu Romania.

"Trebuie sa se inteleaga ca era de asteptat ca presedintele Statelor Unite sa vrea o intalnire cu presedintele Romaniei, tara unde sunt trupe americane, consilieri, reprezentanti ai SUA, asta este important. Cred ca ceea ce s-a intamplat nu e nimic nou, a fost pur si simplu o confirmare a importantei relatiilor si o garantare reciproca de continuare a bunelor relatii si asta era important.

Era important pentru publicul american sa il vada pe presedintele Romaniei, sa stie cine este liderul tarii unde sunt desfasurate trupe americane", a spus Friedman, fondator al companiei americane de analiza geostrategica Stratfor, intr-un interviu la TVR.

El a adaugat ca Romania este importanta strategic in multe feluri.

"Statele Unite au dezvoltat o strategie in relatia cu rusii. Nu ne asteptam la un razboi cu Rusia, nu ne dorim un razboi. Nu atacam Rusia, dar vrem sa ne asiguram ca Europa este protejata si pentru noi flancul estic este crucial. Doua tari sunt cruciale pentru acest flanc, una este Polonia si cealalta este, bineinteles, Romania.

Iar Romania are o dubla semnificatie. In primul rand, este in prima linie impotriva Rusiei, dar, totodata, are si o relatie geografica cu Turcia si acea regiune este imprevizibila. Deci sunteti o tara riverana Marii Negre, intre Muntii Carpati, sunteti o tara balcanica, sunteti importanti strategic in multe feluri", a explicat Friedman.

Analistul american a subliniat ca Statele Unite au nevoie de aliati. "In acest moment, ne intereseaza Coreea, Orientul Mijlociu, Europa si avem nevoie de aliati. Nu suntem siguri care ne sunt aliatii in Europa, stim ce stat apartine carei organizatii, cine prezinta un interes si cine prezinta un risc.

Romania este o tara care prezinta si un risc si un interes. De aceea, Statele Unite au ceva in comun cu Romania, ceva ce poate nu au in comun cu Portugalia, de exemplu, sau alte tari. Aceasta este baza unei relatii in desfasurare, care se va dezvolta foarte puternic. Nu este vorba doar despre Romania, ci si de Polonia, tarile baltice si, sper eu, la un moment dat Ungaria", a sustinut Friedman.

Potrivit acestuia, Statele Unite sunt foarte apropiate de Romania si Polonia, fata de restul Europei, si aceasta relatie se va dezvolta prin cresterea prezentei militare si a cooperarii care trebuie sa fie discutate.

"Ceea ce s-a discutat la intalnire au fost principiile relatiei noastre. A fost esential sa-i fie aratata poporului american importanta Romaniei pentru SUA, sa i se spuna poporului american ca atunci cand Guvernul trimite trupe in Romania este in baza unei legaturi de prietenie.

A fost, de asemenea, important sa li se transmita romanilor care au acceptat aceasta relatie ca Statele Unite o iau in serios la cele mai inalte niveluri. (...) In cazul Romaniei, unde relatia este una tanara, era important pentru noul presedinte american, care are intrebari serioase despre multe alte aliante, sa confirme ca nu pune sub semnul intrebarii relatia cu Romania", a adaugat George Friedman.

El a subliniat ca Romania trebuie sa devina prospera. "Ma uit la aceasta regiune a voastra si vad o zona cu un imens potential intelectual, populatia este educata, dornica sa lucreze, sclipitoare in multe privinte.

Ca american as vrea sa vad ca tara prospera si mi se pare ca Romania are potentialul de a prospera. Dar trebuie sa creeze spatiu pentru activitatile antreprenoriale ale cetatenilor sai. Viitorul Romaniei este in mainile Romaniei. Si accentuez ca acest lucru se traduce intr-o alianta strategica, o relatie strategica. (...) Romania are acum o valoare imensa pentru Statele Unite si asta are un potential imens pentru voi. Va indemn sa va folositi, sa exploatati acest lucru", a conchis Friedman.

Presedintele Klaus Iohannis si omologul sau american Donald Trump s-au intalnit, vineri, la Washington. Trump l-a intampinat pe Iohannis si i-a urat "bun venit unui adevarat aliat". Totodata, la inceputul discutiilor dintre cei doi din Biroul Oval, Trump a mentionat si "parteneriatul maret" dintre Romania si SUA.

Cei doi au sustinut apoi o conferinta de presa comuna, in Gradina Trandafirilor de la Casa Alba, in care Trump a aplaudat curajul lui Iohannis in lupta anticoruptie, a anuntat ca Statele Unite il sustin oficial in aceasta lupta si ca au incredere ca seful statului roman o va castiga.

Intrebat si daca investitorii americani sunt afectati de coruptia din Romania, Trump a spus ca sunt tot mai multi care aleg tara noastra ca destinatie pentru afaceri, astfel ca progresele sunt evidente in acest domeniu. "Stim tot ce se intampla" in Romania, a tinut sa sublinieze Trump.

Citeste si Ce inseamna sprijinul neconditionat aratat de Trump lui Iohannis in razboiul impotriva coruptiei

Iata si ce a inteles Tariceanu din mesajul lui Trump de sustinere a luptei anticoruptie, dar si prima reactie a lui Liviu Dragnea

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Iohannis Trump Romania, #George Friedman Iohannis Trump , #presedinte SUA