Dupa victoria lui Trump, tinerii americani se gandesc serios sa plece la studii in Canada

Vineri, 30 Decembrie 2016, ora 22:008856 citiri
Dupa victoria lui Trump, tinerii americani se gandesc serios sa plece la studii in Canada
Foto: Facebook/Donald Trump

In contextul sosirii iminente a lui Donald Trump la Casa Alba, tot mai multi tineri americani iau in considerare posibilitatea de a studia la o facultate din Canada.

Numarul cererilor de inscriere la facultatile canadiene, din Quebec pana in Columbia Britanica, precum si al accesarilor site-urilor acestor institutii de catre locuitori din SUA a cunoscut o crestere semnificativa de la victoria lui Trump, din 8 noiembrie, scrie Associated Press.

Lara Godoff, o adolescenta de 17 ani din Napa, California, spune ca varianta de a-si continua studiile in SUA a cazut dupa ziua alegerilor. Printre altele, Godoff spune ca se teme ca administratia Trump va facilita implementarea unor masuri privind agresiunile sexuale, care ar putea face campusurile mai putin sigure pentru femei.

Godoff spera sa ajunga la o facultate din Canada.

"Daca traim intr-o tara in care atat de multi oameni il pot alege pe Donald Trump, atunci aceasta nu este o tara in care vreau sa traiesc", spune tanara.

Cererile de inscriere la Universitatea din Toronto din partea americanilor sunt cu 70% mai multe decat in perioada similara a anului trecut. Si alte universitati canadiene au cunoscut cresteri importante.

Pe langa rezultatul alegerilor, americanii sunt atrasi si de alti factori, cum ar fi diversitatea si costurile de trai accesibile, spun cei din invatamantul canadian.

Si in SUA se oberva un impact al rezultatului alegerilor in ceea ce priveste incrierile la facultate. Astfel, studentii straini au inceput sa evite institutiile de invatamant superior din aceasta tara, optand in schimb pentru cele din Canada sau Australia.

In mod traditional, Canada nu a fost o destinatie de studiu foarte populara printre americani. In 2014, a avut 9.000 de studenti din SUA, comparativ cu 57.000 din China.

Acest lucru s-ar putea schimba in viitor, in linie cu planurile Canadei de a creste numarul studentilor straini, in contextul in care tara se confrunta cu un fenomen de imbatranire a populatei.