Donald Trump ridica restrictiile privind utilizarea minelor antipersonal, impuse de Barack Obama

Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 23:45
4698 citiri
Donald Trump ridica restrictiile privind utilizarea minelor antipersonal, impuse de Barack Obama
Foto: Facebook / Anti-Personnel Mine Ban Convention

Presedintele american, Donald Trump, a anuntat vineri ridicarea restrictiilor impuse din 2014 armatei americane privind utilizarea minelor antipersonal, cunoscute pentru impactul lor ingrozitor asupra populatiilor civile, transmite AFP.

"Aceasta noua politica va autoriza comandamentul militar sa utilizeze, in circumstante exceptionale, mine antipersonal avansate, nepermanente, special concepute pentru a reduce ranile suferite de civili si fortele partenere", a precizat Casa Alba intr-un comunicat.

Donald Trump revine astfel asupra deciziei predecesorului sau Barack Obama de a aplica partial tratatul de interzicere a minelor antipersonal de la Ottawa, ratificat de 164 de state din lume si care interzice folosirea, stocarea, producerea si transferul de mine antipersonal, care sunt ingropate si explodeaza cand cineva calca deasupra lor.

Statele Unite nu au semnat aceasta conventie, dar din 1991 nu au mai folosit astfel de mine, cu o singura exceptie, in Afganistan in 2002. Obama a interzis utilizarea minelor antipersonal, exceptie facand teritoriul peninsulei coreene, unde armata americana isi rezerva dreptul de a le instala.

Seful Pentagonului, secretarul Apararii Mark Esper, a salutat vineri noua politica, declarand presei ca "minele antipersonal sunt un instrument important pe care fortele SUA trebuie sa-l aiba la dispozitie pentru a-si asigura succesul in misiuni".

Avand in vedere ca aceste mine sunt dotate cu noi tehnologii, "cred ca veti fi convinsi ca am acordat o mare consideratie modului in care vor fi folosite si ce se va intampla cu ele dupa un conflict, ceea ce face frecvent obiect de discutii", a notat Esper.

Noile mine "avansate" pe care le va putea utiliza de acum armata SUA ar urma sa se autodistruga daca nu sunt activate dupa un anumit interval.

Intrucat partile angajate in conflicte lasa de regula minele antipersonal in teren cand pleaca dintr-un teatru de razboi, aceste dispozitive continua sa ucida si sa mutileze mult timp dupa incetarea conflictului.

In general, explozia unei mine ucide sau raneste una sau mai multe persoane, de multe ori copii, si determina sechele pe viata pentru supravietuitori si familiile lor.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Trump ridica restrictii mine antipersonal, #SUA permite mine antipersonal , #presedinte SUA