Donald Trump a încălcat legea cu scopul de a inversa rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020. Concluzia anchetei Congresului SUA

Joi, 03 Martie 2022, ora 10:51
3959 citiri
Donald Trump a încălcat legea cu scopul de a inversa rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020. Concluzia anchetei Congresului SUA
Fostul președinte al SUA Donald Trump FOTO Hepta

O comisie a Congresului Statelor Unite a stabilit că fostul preşedinte Donald Trump şi susţinătorii săi au încălcat legea cu scopul de a inversa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, transmite joi, 3 martie, AFP.

Comisia însărcinată cu anchetarea asaltului din ianuarie anul trecut asupra Capitoliului din Washington nu a ajuns încă la concluzia finală, iar ancheta continuă, dar a comunicat într-un memoriu obţinut de presa americană că are deja suficiente elemente pentru a "conchide cu bună credinţă că preşedintele şi personalul său de campanie s-au angajat într-o complicitate infracţională cu scopul de a înşela Statele Unite".

Congresmenii participanţi la anchetă au redactat documentul ca urmare a unei citaţii judiciare pentru accesul la documentele avocatului John Eastman, unul din aliaţii lui Trump. Un memoriu deja cunoscut al lui Eastman descrie modul în care vicepreşedintele de atunci al SUA, Mike Pence, ar fi putut împiedica Congresul să valideze victoria în alegeri a actualului preşedinte Joe Biden în faţa lui Trump.

Până la urmă, reaminteşte AFP, Pence a refuzat să blocheze procedura normală a parlamentului american, în 6 ianuarie 2021.

Comisia apreciază însă că actul respectiv a constituit o încălcare a legislaţiei americane, care incriminează "conspiraţia pentru comiterea unei infracţiuni împotriva Statelor Unite sau pentru fraudarea Statelor Unite sau a uneia din agenţiile acestora, în orice mod şi cu orice scop".

Donald Trump, care în perioada respectivă utiliza frecvent reţeaua socială Twitter, sugerase timp de câteva luni, chiar dinaintea alegerilor, celor care îi urmăreau contul respectiv că alegerile prezidenţiale ar putea fi falsificate. În 6 ianuarie, chiar înaintea ca mulţimea de susţinători ai săi să ia cu asalt Capitoliul din Washington, sediul Congresului Statelor Unite, el a susţinut la un miting din faţa Casei Albe că avusese loc o fraudă electorală şi le ceruse celor prezenţi să "lupte".

Până la urmă, Senatul american l-a achitat pe Trump de acuzaţia de "incitare la insurecţie". Fostul preşedinte este în continuare o figură dominantă în Partidul Republican şi lasă adesea să se înţeleagă că ar putea candida din nou la preşedinţie, în 2024.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
De cine se teme Germania? Motivul pentru care refuză să trimită Ucrainei rachete Taurus
Fostul comandant al forțelor americane din Europa, Ben Hodges, a sugerat că Germania s-ar putea abține de la a sprijini pe deplin Ucraina prin furnizarea tuturor armelor necesare, inclusiv...
#Donald Trump, #alegeri prezidentiale SUA, #presedinte SUA, #congresul SUA, #Congresul american , #stiri Donald Trump