Decizie istorică a unei curți de apel federale din SUA: Trump nu beneficiază de imunitate, în dosarul complotului pentru anularea alegerilor

Marti, 06 Februarie 2024, ora 17:40
2833 citiri
Decizie istorică a unei curți de apel federale din SUA: Trump nu beneficiază de imunitate, în dosarul complotului pentru anularea alegerilor
Asaltul din 2021 asupra Capitoliului din Washington îi face probleme lui Donald Trump FOTO / Facebook Donald J. Trump

O curte de apel federală a decis marţi că fostul preşedinte Donald Trump nu beneficiază de imunitate în faţa acuzaţiilor că a complotat pentru a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020 în momentul în care încă mai era preşedinte, ceea ce îl aduce pe fostul locatar de la Casa Albă cu un pas mai aproape de un proces penal fără precedent, relatează Reuters.

”În scopul acestui caz penal, fostul președinte Trump a devenit cetățeanul Trump, cu toate mijloacele de apărare ale oricărui alt acuzat penal”, a decis completul unanim, potrivit sursei citate

”Dar orice imunitate executivă care l-ar fi putut proteja în timp ce a servit ca președinte nu îl mai protejează împotriva acestei urmăriri penale”, a mai precizat instanța.

Hotărârea, la care Trump va face aproape sigur apel, respinge încercarea sa de a evita un proces pentru acuzațiile că a subminat democrația americană și transferul de putere, chiar și în timp ce își consolidează poziția de favorit pentru nominalizarea republicană la președinție.

Cazul va rămâne suspendat cel puţin până la 12 februarie pentru a-i da timp lui Trump să facă apel la Curtea Supremă a SUA.

Avocaţii lui Trump au argumentat că foştii preşedinţi au dreptul la protecţii juridice extinse şi nu pot fi urmăriţi penal pentru acţiuni oficiale decât dacă sunt mai întâi puşi sub acuzare de Camera Reprezentanţilor şi înlăturaţi din funcţie de către Senat. Trump a fost pus sub acuzare de două ori de către Camera Reprezentanţilor, dar de fiecare dată republicanii din Senat au avut suficiente voturi pentru a-l achita de acuzaţii.

În cadrul unei audieri care a avut loc la 9 ianuarie, un avocat al lui Trump a fost întrebat dacă un preşedinte care ar ordona comandourilor militare să-l asasineze pe un rival politic ar putea scăpa de urmărirea penală fără o acţiune iniţială a Congresului.

Trump şi-a exprimat în repetate rânduri pretenţia de a beneficia de imunitate afirmând, cu caps, într-o postare din 18 ianuarie: "TOŢI PREŞEDINŢII TREBUIE SĂ AIBĂ IMUNITATE PREZIDENŢIALĂ COMPLETĂ ŞI TOTALĂ, DACĂ NU, AUTORITATEA ŞI DECIZIA UNUI PREŞEDINTE AL STATELOR UNITE VOR FI LUATE ŞI VOR DISPĂREA PENTRU VEŞNICIE".

Actul de acuzare întocmit de procurorul special Jack Smith îl acuză pe Trump că s-a folosit de afirmaţii false de fraudă electorală pentru a face presiuni asupra legislatorilor statului, a oficialilor Departamentului de Justiţie şi a vicepreşedintelui de atunci Mike Pence pentru a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 2020. Acesta este doar unul dintre cele patru dosare penale cu care se confruntă Trump şi unul dintre cele două care susţin că ar fi intervenit în alegerile din 2020.

Președintele SUA Joe Biden l-a ironizat pe Donald Trump la cina anuală a corespondenților de presă la Casa Albă
Președintele SUA Joe Biden l-a ironizat pe Donald Trump la cina anuală a corespondenților de presă la Casa Albă
Preşedintele american Joe Biden l-a ironizat pe contracandidatul său la alegerile prezidenţiale din SUA din toamna acestui an, republicanul Donald Trump, pe care l-a comparat cu ”un băieţel...
Biden îl așteaptă pe Trump la o confruntare publică înaintea alegerilor din noiembrie: ”Mă bucur s-o fac”
Biden îl așteaptă pe Trump la o confruntare publică înaintea alegerilor din noiembrie: ”Mă bucur s-o fac”
Înainte de înfruntarea de la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, fostul și actualul președinte al Statelor Unite s-ar mai putea confrunta o dată. Joe Biden a anunțat vineri, 26...
#Donald Trump, #Trump presedinte SUA, #capitoliu ocupat , #presedinte SUA