Donald Trump, chemat în fața comisiei parlamentare care anchetează asaltul asupra Capitoliului. Reacția dură a fostului președinte SUA

Vineri, 14 Octombrie 2022, ora 07:53
2911 citiri
Donald Trump, chemat în fața comisiei parlamentare care anchetează asaltul asupra Capitoliului. Reacția dură a fostului președinte SUA
Donald Trump a fost chemat să dea socoteală în fața comisiei parlamentare FOTO Donald Trump/Twitter

Fostul preşedinte american Donald Trump a denunţat joi un „fiasco” al anchetei parlamentare privind atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021, care l-a citat şi îl va interoga cu privire la rolul său în evenimente, scrie AFP.

Fără a spune dacă intenţionează să respecte citaţia, Trump s-a întrebat de ce aleşii nu l-au convocat "cu luni în urmă". "De ce au aşteptat până la sfârşit, până în ultimele momente ale ultimei lor întâlniri? Pentru că această comisie este un fiasco total care a servit doar pentru a ne diviza şi mai mult ţara", a scris el pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Comisia parlamentară care investighează rolul lui Donald Trump în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului a votat în unanimitate joi, să-l citeze pe fostul preşedinte să se prezinte în faţa membrilor săi, deoarece „este obligat să răspundă pentru acţiunile sale”, potrivit preşedintelui comisiei.

Donald Trump "este persoana aflată în centrul poveştii a ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie. Aşa că vrem să îl ascultăm", a declarat Bennie Thompson, în timpul audierii publice."Trebuie să dea socoteală. Este obligat să răspundă pentru acţiunile sale", a adăugat el. De asemenea, comisia trebuie "să facă tot posibilul pentru a spune cea mai completă poveste cu putinţă şi pentru a oferi recomandări cu scopul de a garanta faptul că nu se va întâmpla din nou nimic asemănător", a continuat el.

Misiunea comisiei, formată din şapte democraţi şi doi republicani, este de a face lumină asupra comportamentului preşedintelui înainte, în timpul şi după atacul de la Capitol Hill, care a şocat lumea. În acea zi, 6 ianuarie 2021, susţinătorii lui Donald Trump au luat cu asalt Congresul pentru a încerca să-i împiedice pe aleşi să certifice victoria rivalului său democrat, Joe Biden. Miliardarul continuă să susţină împotriva oricăror dovezi că i-a fost "furată" victoria.

Documentele confirmă dovezile prezentate la audierile anterioare, conform cărora Donald Trump a inflamat mulţimea susţinătorilor săi, în pofida faptului că a fost informat despre potenţialul de violenţă, a spus parlamentarul Adam Schiff. De la înfiinţarea sa, comisia a chestionat peste o mie de martori, inclusiv doi copii ai lui Donald Trump, şi a analizat zeci de mii de documente.

Raportul urmează să fie făcut public până la sfârşitul anului, dar probabil nu înainte de alegerile parlamentare din 8 noiembrie, care vor determina ce partid va controla Congresul pentru restul mandatului preşedintelui Biden. Membrii comisiei au sugerat în mod deschis ca secretarul de Justiţie Merrick Garland să-l acuze pe Donald Trump în legătură cu atacul asupra Capitoliului. Comisia însăşi nu a spus oficial dacă va recomanda trimiteri în instanţă.

Biden, ironii tăioase la adresa lui Trump după ce miliardarul s-a lăudat cu două premii primite de la clubul său de golf: „Ce realizare!”
Biden, ironii tăioase la adresa lui Trump după ce miliardarul s-a lăudat cu două premii primite de la clubul său de golf: „Ce realizare!”
Preşedintele american Joe Biden l-a ironizat luni, 25 martie, într-un mesaj pe platforma X, pe rivalul său, republicanul Donald Trump, pentru reușitele sportive cu care acesta din urmă se...
SUA se confruntă cu aceleași riscuri cu care se confrunta Roma antică în timpul lui Iulius Cezar
SUA se confruntă cu aceleași riscuri cu care se confrunta Roma antică în timpul lui Iulius Cezar
Există o mulțime de paralele între Roma Antică și America modernă – și o mare, importantă diferență, scrie revista americană Time. Investigațiile procurorilor speciali asupra lui...
#Donald Trump, #SUA, #comisie parlamentara, #asalt capitoliu , #stiri Donald Trump