Curtea Suprema a SUA incepe audierile, prin videoconferinta, in dosarul declaratiilor de impozit ale lui Trump

Luni, 13 Aprilie 2020, ora 20:42
3081 citiri
Curtea Suprema a SUA incepe audierile, prin videoconferinta, in dosarul declaratiilor de impozit ale lui Trump
Foto: Facebook/ Donald J. Trump

Curtea Suprema a Statelor Unite a anuntat luni ca urmeaza sa examineze - in mai, prin videoconferinta telefonica - dosarul declaratiilor de impozit ale lui Donald Trump, pe care presedintele refuza sa le prezinte justitiei sau Congresului.

Cea mai inalta jurisdictie americana ar fi trebuit sa audieze argumentele partilor la 31 martie in acest dosar foarte asteptat, intrucat ea este necesar sa se pronunte asupra imunitatii de care se bucura presedintele american.

Insa Inalta Curte a fost nevoita sa-si amane audierile publice din cauza noului cronavirus. Alegerea de a examina dosarul prin teleconferinta ii va permite sa ia o decizie inaintea alegerilor prezidentiale de la 3 noiembrie.

"In privinta consemnelor sanitare de raspuns fata de COVID-19, magistratii si avocatii vor participa cu totii de la distanta", la examinarea unei serii limitate de dosare, a anuntat Curtea intr-un comunicat.

Audierile vor avea loc in perioada 4-13 mai

Aceste audieri urmeaza sa aiba loc in perioada 4-13 mai, in functie de disponibilitatea partilor.

Este vorba despre o premiera in cazul Curtii - din care fac parte doi octogenari, inclusiv decana progresista Ruth Bader Ginsburg, in varsta de 87 de ani.

Pana in prezent, contextul sanitar a obligat Curtea doar sa amane audieri - in octombrie 2018 din cauza gripei spaniole - sau sa-si relaxeze calendarul - in 1793 si 1798 din cauza febrei galbene.

Intre dosarele retinute in vederea unei examinari prin telefon, cel al finantelor lui Donald Trump este cel mai sensibil.

Fostul magnat in domeniul imobiliar, care a facut din averea sa un argument in campanie, este primul presedinte american de la Richard Nixon care refuza sa-si faca publica situatia fiscala.

Procesul

In aprilie 2019, un procuror newyorkez a cerut fostului cabinet de contabilitate al presedintelui - Mazars - sa-i furnizeze datele din opt ani - 2011-2018 - din declaratiile de impozit, in cadrul unei anchete cu privire la o plata efectuata catre actrita porno Stormy Daniels.

Aceasta plata, menita sa cumpere tacerea tinerei cu privire la presupusa legatura cu miliardarul, efectuata in timpul campaniei din 2016, ar putea sa fi incalcat legislatia privind finantarea campaniilor electorale.

In paralel, comisii din Camera Reprezentantilor - unde democratii sunt majoritari - au cerut o intreaga serie de documente financiare care acopera aceeasi perioada prin somatii adresate cabinetului Mazars, dar si bancilor Deutsche Bank si Capital One.

Presedintele s-a opus in justitie acestor cereri, insa tribunalele federale nu i-au dat dreptate nici in prima instanta si nici in apel. El s-a adresat apoi Curtii Supreme a Statelor unite - pe care a remaniat-o profund de cand se afla la putere.

Donald Trump da asigurari ca are o imunitate totala pe perioada mandatului sau si mizeaza pe Inalta Curte - in cadrul careia judecatorii conservatori sunt majoritari - sa valideze aceasta lectura foarte extensiva a puterilor prezidentiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#proces Donald Trump, #Donald Trump Inalta Curte, #Donald Trump declaratii , #presedinte SUA