Cum ar arata economia globala cu Trump presedinte al SUA: "Bursele s-ar prabusi, ar arunca lumea in recensiune"

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 20:47
9368 citiri
Cum ar arata economia globala cu Trump presedinte al SUA: "Bursele s-ar prabusi, ar arunca lumea in recensiune"
Foto: Arhiva Facebook/Donald Trump

Marti e ziua zero pentru alegerile prezidentiale din SUA. Americanii au format cozi mari pentru a vota, iar sondajele ii plaseaza umar la umar pe Hillary Clinton si Donald Trump. Insa scrutinul e urmarit de intreaga lume, caci rezultatul ar putea influenta economia globala.

Iar multi s-au intrebat cum ar arata Statele Unite si lumea intreaga daca va castiga candidatul republican, care e unul atipic.

Ei bine, multi analisti considera ca o victorie a lui Trump ar avea un impact negativ asupra tarii si a economiei globale, insa exista si unele voci care sustin contrariul.

International Business Times citeaza un raport realizat de expertii financiari de la firma Macroeconomic Advisers, care arata ca daca republicanul va iesi invingator, atunci produsul intern brut al SUA se va micsora cu 2 trilioane de dolari.

Suma e considerabila, avand in vedere ca PIB-ul in 2013 a fost de 16,77 de trilioane de dolari.

Reculul ar fi rezultatul implementarii masurilor anuntate in campania electorala de Donald Trump, printre care se numara reducerea taxelor, deportarea in masa a imigrantilor ilegali si ruperea actualelor acorduri comerciale.

La randul sau, Mark Zandi, economist-sef la firma de rating Moody's, considera ca victoria republicanului ar fi echivalentul american al Brexit, mai ales ca va urma o perioada de incertitudine, care va afecta pietele financiare si ar putea duce la pierderea multor investitii, transmite The Guardian.

Simon Johnson, economist la MIT Sloan School of Management, crede ca ar fi o surpriza castigarea alegerilor de catre Trump si avertizeaza ca bursele din toata lumea se vor prabusi, iar efectul va fi dezastruos si va dura de la cateva saptamani la cateva luni. In plus, el a calificat drept "fanteziste" promisiunile republicanului de a face in asa fel incat economia americana sa creasca cu 4-5% in urmatorul an.

In plus, o victorie a lui Trump ar arunca lumea in recesiune, in opinia lui Simon Johnson.

De cealalta parte, investitorul Wilbur Ross si profesorul universitar Peter Navarro, care s-au implicat in campania republicanului, sustin exact contrariul.

Ei sunt de parere ca reducerea taxelor, masurile promise in sectorul energetic si eliminarea deficitului comercial prin cresterea exporturilor si reducerea importurilor vor stimula consumul si economisirea, astfel ca vor da un impuls economiei SUA. Ei nu spun insa ce efect ar avea acestea asupra economiei globale.

Ramai pe Ziare.com pentru a afla rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#victorie Trump economie SUA, #victorie Trump economie, #alegeri SUA, #alegeri America , #candidat prezidentiale SUA