Avertismentul Donald Trump

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 13 Martie 2016, ora 07:40
10497 citiri
Avertismentul Donald Trump

Succesul lui Donald Trump in aceste alegeri preliminare pentru desemnarea candidatului republican la presedintia SUA este inca o dovada a, pana la urma, unui truism. Cei care spuneau ca fenomenul Dan Diaconescu nu e posibil decat in Romania se pot convinge ca nu e chiar asa.

Pentru ca, mutatis mutandis, Donald Trump este asemeni lui Dan Diaconescu un fenomen in primul rand de televiziune, care mizeaza la maximum pe cartea populismului desantat.

Americanii furiosi pe insuccesele administratiei Obama imbratiseaza discursul care raspunde cel mai bine fricilor si frustrarilor lor. Trump le spune ce vor ei sa auda, ce ii racoreste. Cei care se inghesuie sa-l voteze nu cauta nici logica, nici viziune, nici solutii, ci doar racoreala.

Deci reactia umana e de inteles.

Ceea ce difera e reactia politica. La noi orice partid s-ar atarna cu disperare de o asemenea locomotiva. Ar fi Dumnezeu pe Pamant, calea spre o victorie sigura.

La republicanii americani e altfel, pentru ca intelegerea politicii e alta. Sunt lideri republicani care s-au disociat deja de Trump, partidul este inspaimantat de posibilitatea ca el sa castige preliminarele pentru ca ar avea in fata o perspectiva terifianta.

Fie ii acorda candidatura si vor defila cu el si cu mesajele lui inepte toata campania prezidentiala, vor fi stampilati cu ele de electoratul american rational care pana la urma probabil ca va avea reflexele corecte si va respinge aberatia.

Fie ii vor refuza candidatura, iar cel mai probabil Trump, care are resursele necesare, va candida pe cont propriu si va smulge o parte din voturile republicanilor. Nu suficient pentru a castiga, dar suficient pentru a asigura candidatului republican o infrangere usturatoare.

Alegerea e imposibila si chiar nu am idee ce cale vor lua pana la urma republicanii. E clar ca au ajuns in situatia aceasta si din cauza lor, a lipsei de oferta care a permis alegerea si mai ales realegerea lui Obama, chiar si dupa ce presedintele si-a aratat anvergura limitata.

E aici o morala profunda, in opinia mea. Ca in orice democratie, oricat de solida, derapajul e oricand posibil, pentru ca natura umana e pana la urma aceeasi, iar cantecul de sirena functioneaza de cand lumea.

Ca un partid care nu are mare grija de ceea ce cultiva risca sa ajunga int-o capcana de tip Trump.

Dar dincolo de asta eu am convingerea ca, si sa devina candidatul republican la prezidentiale Donald Trump, nu are cum sa ajunga presedintele SUA. Pentru ca, desi derapajul e posibil in orice societate, intr-una cu adevarat democratica, pana la urma intra in actiune sa-i zicem ESP-ul, mecanismul de reechilibrare.

Am vazut-o si in Franta, unde Frontul National a trecut de la perspectiva unei victorii zgdrobitoare la o infrangere drastica intre cele doua tururi ale alegerilor regionale de anul trecut.

Cred ca si americanii vor gasi resursele ca pana la urma sa respinga aberatia, inclusiv americani cu convingeri republicane, pentru care Trump nu poate fi decat un personaj extrem de periculos.

Circula pe Facebook o postare cu premierele pe care le pot aduce acestea alegeri in SUA: primul presedinte femeie, primul presedinte canadian, primul presedinte latino etc sau ultimul presedinte al SUA, sub poza lui Trump. Si cred ca multi inteleg asta.

Si ma intreb, daca ar fi confruntata cu o situatie similara, societatea romaneasca ar gasi mecanismul de redresare. Vadim a fost probabil un experiment care nu avea cum sa ajunga la alt rezultat decat cel inregistrat, cel pentru care a si fost creat. Dar daca vom avea un autentic Trump al nostru ce se va alege?

Ma tem sa ma gandesc la rezultat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alegeri SUA Trump , #candidat prezidentiale SUA