Spectaculosul drum turistic din Transilvania, luat de la Romsilva pentru a fi modernizat. Iohannis mergea la schi pe acest traseu

Autor: N.G.
Joi, 04 Mai 2023, ora 04:25
10693 citiri
Spectaculosul drum turistic din Transilvania, luat de la Romsilva pentru a fi modernizat. Iohannis mergea la schi pe acest traseu
Satul de vacanță Luncile Prigoanei din Munții Șureanu FOTO / ziarulunirea.ro

Unul dintre cele mai importante drumuri turistice din Transilvania, respectiv cel care face legătura între barajul Oașa, Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, în Munții Șureanu va putea fi modernizat.

Un proiect de Hotărâre de Guvern, care prevede trecerea drumului în domeniul public al comunei Șugag, a fost pus în dezbatere publică. Este vorba despre patru sectoare de drumuri forestiere în lungime de 15,4 km. Despre starea proastă a drumului s-a interesat inclusiv președintele Klaus Iohannis, care a mers de mai multe ori la domeniul schiabil Șureanu.

Tronsoanele solicitate deservesc în totalitate fondul forestier proprietate publică a statului şi zonele turistice şi de agrement situate în perimetrul unităţii administrativ-teritoriale a comunei Şugag, respectiv un număr de 140 de cabane turistice, case de vacanţă, pensiuni şi terenuri aferente concesionate pentru construcţii, precum şi cele 2 staţiuni turistice, Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului.

Căile de acces reprezintă elementul vital al dezvoltării zonei respective, pentru aceasta, comuna Şugag este dispusă să investească în modernizarea acestor drumuri pentru o mai bună exploatare a resurselor turistice, culturale, agricole şi silvice”, se precizează în documentația aferentă actului normativ.

Satul de vacanță Poarta Raiului

În satul de vacanţă „Luncile Prigoanei”, care a fost înfiinţat de către Consiliul Local al comunei Şugag încă din anul 1998, există o bază sportivă şi de cantonament aflată in proprietatea municipiului Sebeş care are o capacitate de 100 de locuri de cazare, iar totalul locurilor de cazare, din pensiunile de aici depăşeşte cifra 500. Proprietățile sunt racordate la sistemul de energie electrică şi la sistemul de apă potabilă, sistemul de canalizare fiind în stadiu de întocmire a documentaţiei tehnice.

Atracții turistice în zonă

De asemenea, în zonă au fost instalate relee de telefonie mobilă de către toţi marii operatori din domeniul telecomunicaţiilor. Tot aici există o stână europeană care atrage anual mii de turişti și unde se desfăşoară anual serbarea păstorească „Zi bade cu fluiera” organizată de către Primăria și Consiliul Local al comunei Şugag.

În satul de vacantă „Poarta Raiului” înfiinţat în anul 2004 există mai multe hoteluri şi pensiuni turistice care asigură peste 500 de locuri de cazare. În zonă prezintă interes turistic rezervaţia arheologică „Castrul Roman” de pe vârful Petru, rezervaţia naturală „Iezerul Şureunu”, centrul de vizitare „Poarta Raiului”, construit de către Consiliul Judeţean Alba, unde sunt prezentate informaţii despre situl Natura -2000 „Frumoasa”.

Klaus Iohannis, la schi în Șureanu

Domeniul schiabil „Şureanu” este prezentat ca fiind principala atracţie turistică a zonei. În prezent pârtiile sunt dotate cu două teleschiuri şi un telescaun, iar lungimea celor zece pârtii totalizează 11.473 de metri. Președintele Klaus Iohannis a ajuns de mai multe ori la schi în această zonă a țării.

Se mai susține că, la iniţiativa administrațiilor locale din Sebeş, Cugir, Şugag, Săsciori, Săliştea şi Pianu a fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Munţii Şureanu” care are ca scop crearea cadrului de cooperare pentru infrastructură de transport, turistică şi de agrement, turism, agricultură şi creşterea animalelor, protecţia mediului şi biodiversitate, prezervarea culturii, artei si meşteşugurilor tradiţionale, promovarea zonei ca destinaţie turistică şi de investiţii, sănătate şi securitate prin facilitarea cooperării şi schimbului de informaţii între furnizorii de astfel de servicii publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#domeniu schiabil sureanu, #Klaus Iohannis, #drum forestier , #infrastructura