Vor reuși Rusia și China să doboare dolarul american sau nu: Cât de mult domină bancnota verde a SUA lumea

Miercuri, 14 Septembrie 2022, ora 05:17
8844 citiri
Vor reuși Rusia și China să doboare dolarul american sau nu: Cât de mult domină bancnota verde a SUA lumea
Dolarul american domină piața mondială cu 60% pondere FOTO: War of the Rocks

Rusia, după începerea războiului din Ucraina și a impunerii sancțiunilor economice occidentale asupra regimului lui Putin, încearcă împreună cu China să lovească în dominația dolarului american de pe piețele financiare internaționale.

Bancnota verde continuă să fie moneda predominată, de rezervă, din întreaga lume, cu aproape 60% pondere pe glob.

După înghețarea a 300 de miliarde de dolari, rezervele valutare ale Băncii Centrale din Rusia și la eliminarea țării din sistemul de plăți SWIFT internațional, Moscova a căutat să se bazeze pe sistemele de plăți în alte monede decât dolarul, în schimburile sale cu alte state, precum China, India sau Iran, potrivit War on the Rocks.

Aceste sancțiuni istorice la adresa Rusiei ar putea declanșa sfârșitul dominației dolarului american din lume? Experții financiari au răspuns că acest lucru nu este posibil, cel putin pe termen scurt și mediu.

În mod paradoxal, evenimentele recente ar putea chiar să fi susținut dependența de dolar și să-i evidențieze atracțiile: piețele de capital, tranzacționabilitatea și convertibilitatea.

Economia lui Putin primește o altă lovitură: Asia începe să-i închidă ușa Rusiei

Analiza dominației dolarului din lume arată că el a scăzut ca monedă de rezervă internațională de la 70% la aproape 60% (59% mai exact), din anul 2000 și până în 2022, adică în peste 22 de ani. Datele FMI arată că un sfert din scăderea dominației dolarului este datorată monedei Chinei, renminbi.

La sfârșitul anului 2021, existau rezerve de monede netradiționale în lume, de aproximativ 10%. Doi factori au dus la erodarea dominației dolarului în lume. În primul rând este creșterea lichidității în mai multe valute din afara celor patru dominante (dolar, lira stelină, yen și euro).

Al doilea factor este o împingere a adminstratorilor de valută de rezervă către gestionarea activă a rezervelor, datorită delimitării ”tranșei de investiții” de ”tranșa de lichiditate”.

Putin construiește o nouă axă a lumii: Un puternic bloc antioccidental amenință SUA

Există trei motive pentru care dolarul american își va păstra în mare măsură dominația mondială. Primul este lichiditatea, fiind dificil să găsești alternative adevărate la rezervele denominate în dolari, având în vedere profunzimea și lichiditatea pieței din SUA.

Al doilea motiv este faptul că monedele de rezervă dorite trebuie să fie tranzacționabile în mod sigur sau convertibile în alte valute și să fie susținute de guverne cu instituții financiare solide. În al treilea rând, complexitatea recreării întregului ecosistem într-o monedă diferită face o schimbare de regim improbabilă.

Să mai spunem că, cota euro pe plan internațional a scăzut de la 28% în 2009 la doar 21% în 2021. Alte valute netradiționale au urcat la aproximativ 10% în total, yenul japonez a ajuns la 6%, iar lira sterlină are 5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#dolarul american, #dominatia dolarului lume, #dolar rezerve internationale, #valute circulatie internationala, #euro, #lire sterline , #stiri afaceri