Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Dolarul american a ajuns cât euro, datorită lui Putin: Cum lovește fenomenul ca un bumerang economia SUA

Vineri, 29 Iulie 2022, ora 00:12
6134 citiri
Dolarul american a ajuns cât euro, datorită lui Putin: Cum lovește fenomenul ca un bumerang economia SUA
Dolarul a ajuns la paritate cu euro, pentru prima dată în ultimii 20 de ani

Dolarul american a crescut atât de mult în ultimele luni datorită consecințelor războiului lui Putin, încât este aproape cât moneda euro, pentru prima dată în ultimii 20 de ani. Dar această tendință amenință să dăuneze companiile americane, dar și economiei Statelor Unite, care încetinește și anunță recesiunea.

Cu toate astea, există o latură pozitivă și pentru americani: un dolar mai puternic oferă o ușurare modestă de la inflația fulgerătoare, deoarece o gamă largă de produse care sunt importate de SUA, de la mașini, computere până la jucării și echipamente medicale devin mai ieftine, potrivit unei analize a agenției Associated Press, citată de FOX13 Memphis.

Un dolar întărit oferă, de asemenea, chilipiruri turiștilor americani care vizitează Europa, de la Amsterdam la Atena. Indicele US Dollar, care măsoară valoarea banilor americani în raport cu șase valute străine majore a crescut cu 12% în acest an, iar în prezent un euro valorează mai puțin de 1,02 dolari.

Explicația creșteri dolarului este faptul că Rezerva Federală crește dobânzile mai agresiv decât o fac băncile centrale europene, în efortul său de a reduce inflația din SUA, cea mai mare din ultimele 4 decenii.

Experții de la Yale anunță cataclismul produs de Putin: Economia Rusiei este paralizată catastrofal

Creșterea dobânzilor Fed provoacă o creștere a randamentelor Trezoreriei americane, ceea ce atrage investitorii care caută randamente mai bune decât pot obține în alte părți ale lumii.

Dolarul american crește, dar recesiunea bate la ușă în SUA

Această cerere crescută pentru titluri de valoare denominate în dolari, fac ca valoarea dolarului să crească. Din 15 iulie 2002, euro nu a fost evaluat la mai puțin de un dolar, cum s-a întâmplat la mijlocul lunii iulie 2022.

Anul acesta, euro a scăzut în mare parte din cauza temerilor că cele 19 țări care folosesc moneda se vor scufunda în recesiune. Războiul lui Putin din Ucraina a mărit prețurile petrolului și gazelor și a pedepsit consumatorii și firmele europene.

Putin pariază pe o armă veche în Ucraina: Mai puternică decât rachetele furnizate de Statele Unite

”Acest război al Rusiei este o ”lovitură corporală” pentru Europa. Subminează modelul de creștere al Germaniei, care se bazează pe energie ieftină din Rusia. Europa se confruntă cu o schimbare seismică, iar euro trebuie să scadă pentru a reflecta asta”,a spus Robin Brooks, economistul-șef al Institutului International Banking Trade Group.

Creșterea dolarului complică perspectiva deja incertă pentru economia SUA, cea mai mare din lume. Dolarul mai puternic face ca bunurile străine să fie mai ieftine pentru americani și ușurează politicile inflaționiste. ”Creșterea de 10% a dolarului din ultimul an față de euro, a redus inflația cu 0,4%. Dar prețurile de consum au crescut cu 8,6% în ultimul an, cea mai mare valoare din 1981 și până acum”, a spus mark Zandi, economsit-șef la Moodys Analytics.

Dolarul mai puternic afectează companiile din SUA, care fac afaceri în străinătate. Erodează profiturile companiilor multinaționale americane care se bazează pe vânzări în străinătate. Veniturile lor externe valorează mai puțin atunci când le convertesc în dolari și le aduc acasă.

Mai mult decât atât, un dolar mai puternic face ca produsele fabricate în SUA să fie mai scumpe pe piețele mondiale, oferind produselor străine un avantaj de preț în Statele Unite.

”Dolarul mai puternic slăbește creșterea economică americană deoarece are ca rezultat reducerea exporturilor, mai multe importuri și, prin urmare, un deficit comercial mai mare”, a spus Zandi. Economiștii spun că riscul de recesiune este deja în creștere în SUA, deoarece Fed crește costurile de împrumut și consumatorii epuizează economiile pe care le-au acumulat în timpul pandemiei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#dolarul american, #dolar euro, #dolar euro curs valutar, #dolar maxim istoric, #economia SUA, #economia SUA recesiune , #stiri financiare