Mai mulți pretendenți atacă dolarul american: Va reuși bancnota verde să domine lumea în continuare?

Vineri, 27 Ianuarie 2023, ora 05:21
3606 citiri
Mai mulți pretendenți atacă dolarul american: Va reuși bancnota verde să domine lumea în continuare?
Dolarul este atacat de câțeva provocări geopolitice, dar experții susțin că va domina lumea în continuare FOTO / WPFOTO

Câteva evenimente geopolitice recente au declanșat vechea întrebare dacă hegemonia dolarului american ca monedă de rezervă a lumii este în pericol? Sunt unii pretendenți care vor tronul bancnotei verzi, însă analiștii consideră că dolarul va rămâne în continuare regele tranzacțiilor globale și va domina lumea.

Cea mai recentă provocare pentru dolar este o presupusă monedă comună sud-americană, cu titlul de sur (în traducere: sud). Este o idee care rulează din anii 1980 și ea ar facilita comerțul dintre Brazilia și Argentina, dar și alte țări din regiune sunt invitate să adere la ea, potrivit unei analize din Bloomberg.

Însă, experții financiari susțin că dolarul american va rămâne puternic pe piețele internaționale. Iar argumentele sunt simple. Dolarul rămâne moneda globală, existând în prezent 2 trilioane de dolari (2.000 de miliarde) în circulație, din care jumătate dintre aceștia sunt localizați în afara Statelor Unite.

O țară neutră ce ascunde 213 miliarde de dolari ai Rusiei îl înfruntă pe Putin. Schimbare față de Ucraina, după exporturi de arme către România

În multe țări, utilizarea sa de zi cu zi cu amănuntul înlocuiește moneda locală. Aproximativ 40% din datoria mondială este emisă în dolari, iar acest lucru le oferă Statelor Unite un privilegiu exorbitant.

Deficitul său mare de cont curent este mult mai puțin o problemă, deoarece importurile pe care sectorul său de consum le absoarbe sunt adesea achiziționate în dolari. De asemenea, conferă o cantitate uriașă de control, așa cum poate atesta orice instituție sau individ din partea greșită a brațului lung al Trezoreriei SUA.

Dar înseamnă, de asemenea, că SUA servesc drept creditor global de ultimă soluție. Aproape 60% din rezervele valutare globale sunt în dolari, euro ocupând locul doi cu 20%. Aproape 90% din toate tranzacțiile valutare globale implică dolarul.

În timp ce puterea sa ponderată în funcție de comerț a scăzut recent, nu este o coincidență faptul că dolarul verde s-a consolidat în cea mai mare parte a perioadei de după criza financiară globală.

Care sunt amenințările pentru dominația dolarului?

Cea mai mare amenințare la adresa statutului bancnotei verzi este acordul dintre China și Arabia Saudită care comercializează hidrocarburi în alte monede decât dolarii. Arabia Arabia a înlocuit Rusia ca cea mai mare sursă de țiței pentru Beijing, furnizând 15% din cele 350 de milioane de barili cumpărați de China doar în decembrie 2022.

Trocul vechi poate funcționa pentru comerțul chinezesc cu Rusia și, într-adevăr, cu Iranul. Dar este puțin probabil ca Arabia Saudită să folosească prea mult produsele chineze sau yuanul, pentru valoarea anuală echivalentă de 50 de miliarde de dolari a țițeiului pe care îl exportă către a doua cea mai mare economie a lumii.

O țară de 100 de milioane de locuitori, mutare surprinzătoare legată de Rusia: Schimbă radical afacerile cu Moscova

Dominanța monedei SUA ar fi subminată dacă ar apărea o petromonedă rivală. Dar există motive foarte bune pentru care marea majoritate a comerțului global de hidrocarburi este denominat în dolari și va rămâne așa. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este incapabilă să controleze nici prețul, nici oferta de țiței.

Avantajele evidente pentru dolar sunt familiaritatea și scara globală. Dimensiunea contează: aproximativ 40% din comerțul global este facturat în dolari, de patru ori mai mult decât cota SUA din comerțul global. Biletul verde reprezintă 42% din volumul tranzacțiilor interbancare în rețeaua SWIFT. Cota yuanului este de 2%. Euro are un impresionant volum de 36%, dar aceasta este în mare parte datorat de afacerile din UE între cei 20 de membri ai monedei comune. Ponderea euro în comerțul global este mai modestă de 16%.

Până când și dacă marile puteri asiatice India, China, Japonia și Coreea decid să creeze o nouă monedă, dolarul va rămâne prima monedă de rezervă a lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#dolar american, #dolar moneda rezerva, #dolari americani, #dominatie dolar, #hegemonie, #moneda rezerva dolar , #stiri financiare