Cum justifică grupul care deține Euroins acuzațiile aduse într-o investigație de presă

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 15:32
2649 citiri
Cum justifică grupul care deține Euroins acuzațiile aduse într-o investigație de presă
Documente interne din Euroins au ajuns la presă FOTO / pixabay

După apariția în presă a unor documente interne ale Euroins, în care se arată cum a mutat Euroins 1,58 miliarde de lei la firma de reasigurare EIG Re din propriul grup, compania Eurohold Bulgaria AD face public o serie de precizări.

Eurohold Bulgaria AD reacționează după investigația publicată miercuri, 29 martie, de Libertatea. Publicația arată că Euroins a încasat în 2022 peste 500 de milioane de euro de la asigurații români și a pregătit o retragere rapidă a banilor și a activelor obținute de la românii care și-au cumpărat polițe, înainte ca statul român, prin Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), să preia administrarea companiei.

Iar banii și activele nu mai puteau fi recuperate de către statul român, dacă acesta avea să preia administrarea companiei. Ceea ce s-a și întâmplat.

Euroins anunța pe 17 februarie că a rezolvat toate problemele semnalate de către ASF prin semnarea unui contract de reasigurare cu EIG Re, o firmă din cadrul grupului Eurohold din Bulgaria - grup care deține și Euroins.

La câteva ore de la apariția anchetei jurnalistice, compania Eurohold Bulgaria AD face public, într-un drept la replică pentru Libertatea, o serie de precizări:

”Referitor la articolele recente despre Euroins România și EIG Re în Libertatea, Eurohold Bulgaria AD declară următoarele:

• Din nou, documentele Euroins România sunt publicate cu intenția de distragere a atenției, dezinformare și manipulare. Documentele la care se referă Libertatea, care sunt prezentate ca fiind interne, au fost furnizate anterior tuturor autorităților și instituțiilor de reglementare relevante, inclusiv ASF.

• Așa cum a fost deja anunțat public și în conformitate cu instrucțiunile unui raport emis de ASF, pe 9 februarie 2023, Euroins România a semnat un contract de reasigurare cu EIG Re, parte a grupului Euroins Insurance Group AD. Acest contract de reasigurare este standard pentru toate grupurile de asigurări de top din Europa și respectă pe deplin cerințele ASF.

• Conform contractului de reasigurare și în conformitate cu practica și normele internaționale în reasigurare, Euroins Romania plătește EIG Re o primă în baza acestui contract. De asemenea, EIG Re primește active de la Euroins România, dar în același timp își asumă și PASIVELE EIG Re, care la data încheierii acordului se ridicau la peste 2,76 miliarde de lei. Potrivit contractului de reasigurare semnat, EIG Re a fost obligată să plătească suplimentar cu 1 miliard de lei peste această sumă în cazul unor plăți suplimentare care ar avea loc, precum și să acopere 87% din daunele din portofoliul Euroins România în 2023. Contractul de reasigurare cu EIG Re este retroactiv și valabil de la 1 ianuarie 2023. Doar pentru perioada 1 ianuarie 2023 - 17 martie 2023, suma plătită în baza acestui contract a fost de peste 450 milioane lei.

• Pentru 2022, Euroins România a înregistrat prime brute subscrise în valoare de peste 2 miliarde de lei, dar a plătit daune de peste 1,6 miliarde de lei. Peste 1 miliard de lei din această sumă a fost primit de la reasigurători în cadrul acelorași contracte la care ASF a avut obiecții în 2023.

• Textul cu care Libertatea descrie operațiunile și instrumentele financiare ale Euroins România evidențiază lipsă de cunoștințe în domeniul asigurărilor.

• Ultimele articole din Libertatea fac parte din campania de dezinformare care a fost lansată împotriva Euroins România și care are ca scop mușamalizarea unor abuzuri din interiorul ASF. Aceste acțiuni abuzive au reușit să-i inducă în eroare și pe ceilalți membri ai consiliului de administrație al autorității române de reglementare. Acțiunile ulterioare întreprinse împotriva Euroins România de către autoritatea de reglementare - revocarea licenței și dosar pentru o procedură de faliment, se bazează exact pe aceste abuzuri.

• Eurohold și EIG Re își rezervă dreptul de a furniza informații suplimentare și dovezi cu privire la abuzurile comise de angajații ASF în zilele următoare”.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#documente, #euroins, #Euroins polite RCA, #RCA , #firma