Lucian Bode a primit voie de la UBB să corecteze teza de doctorat copiată: "Se consideră astfel că plagiatul nu este o ilegalitate care să atragă sancțiuni drastice"

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 12:36
8446 citiri
Lucian Bode a primit voie de la UBB să corecteze teza de doctorat copiată: "Se consideră astfel că plagiatul nu este o ilegalitate care să atragă sancțiuni drastice"
Lucian Bode refuză să-și dea demisia din fruntea Ministerului de Interne FOTO Hepta

Un avocat specializat în proprietate intelectuală și chestiuni de integritate academică comentează rezoluția Universității "Babeș-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca privitoarea la teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode.

Jurnalista Emilia Șercan consideră că UBB a comis o greșeală mare în felul în care a abordat chestiunea tezei de doctorat plagiate a lui Bode.

Emilia Șercan consideră că universitatea clujeană ar trebui să-l acționeze în judecată pe Lucian Bode și pe Ministerul Educației - autoritatea emitentă a titlului - pentru a cere retragerea titlului de doctor în instanța de contencios administrativ pentru că teza este plagiată, acest lucru echivalând cu neîndeplinirea condițiilor de acordare a titlului de doctor.

"Ar fi o premieră dacă UBB ar face asta, una necesară, în condițiile în care conjurația plagiatorilor din politică a blocat orice posibilitate de retragere a titlului de doctor prin legea specială.

Cât despre prevederea referitoare la solicitarea UBB către dr. Bode „a alinia teza cu standardele de etică academică”, consider că e o greșeală. Una mare.

În loc să îi ceară lui dr. Bode acest lucru, Comisia de Etică a UBB putea propune acționarea acestuia și a Ministerului Educației în judecată pentru a constata neîndeplinirea condițiilor de acordare a titlului de doctor, adică pentru retragerea titlului.

O teză de doctorat susținută deja nu mai poate fi corectată. Deși Comisia de Etică a UBB a evitat cuvântul „a corecta” și a folosit „a alinia”, este vorba clar despre corectare.

Poți aplica corecturi într-o teză dacă vorbim despre erori de citare, dar aceste corecturi pot fi aplicate doar în anumite condiții: (1) poți să ceri îndreptarea unor erori între susținerea publică a tezei și acordarea titlului; (2) poți, eventual, corecta niște erori de citare după susținere, dar doar sunt evidente erori de citare.

În teza lui dr. Bode nu vorbim însă despre erori de citare, ci despre plagiat. Comisia însăși a confirmat constatările mele care au arătat că 18,5% din teză e plagiată.

Nu poți să ceri cuiva să corecteze o teză când o cincime e plagiată", scrie Emilia Șercan pe Facebook.

Jurnalista l-a consulat în legătură cu implicațiile juridice ale deciziei UBB pe Gabriel Turcu, avocat specializat în proprietate intelectuală și chestiuni de integritate academică.

„UBB oferă o soluție juridică pentru viitor pentru toți plagiatorii. Este pentru prima dată când se decide că, un plagiat dovedit și reținut ca atare printr-o în hotărâre, este remediabil.

Se consideră astfel că plagiatul nu este o ilegalitate care să atragă sancțiuni drastice, ci că plagiatul poate fi remediat, retușat, recorectat, ca și cum la momentul descoperirii plagiatului s-ar resusține teza. Or, o astfel de «reexaminare» nu este permisă de legiuitor.

Teza trebuie să întrunească toate condițiile de formă și fond la data susținerii ei. O astfel de revizuire post-factum este doar pentru a favoriza infractori să scape de sancțiune.

Adică, atunci când un hoț este prins furând ceva dintr-un magazin devină cumpărător cinstit dacă achită prețul produsului. Ilegalitatea e produsă, infracțiunea e produsă, iar hoțul își atrage automat sancțiunile necesare.

Sigur că trebuie înlăturate efectele furtului, dar înlăturarea efectelor ilegale nu echivalează cu legalizarea faptei săvârșite. Înlăturarea efectelor nu trebuie să producă efecte retroactiv e asupra legalității sau ilegalității”, a comentat avocatul Turcu.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#doctorat bode, #doctorate plagiate, #bode corectura, #decizie ubb doctorat bode , #stiri Lucian Bode