România a ajuns să plătească cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. "Pentru comparație, Irlanda se împrumută cu puțin peste 0%"

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 09:40
3813 citiri
România a ajuns să plătească cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană. "Pentru comparație, Irlanda se împrumută cu puțin peste 0%"
Instituțiile financiare creditează România foarte scump FOTO Hepta

Un fost ministru de Finanțe face o analiză a situației în care a ajuns România din cauza anilor în șir de explozie a cheltuielilor pe datorie.

Fostul ministru Claudiu Năsui susține că România plătește, de departe, cele mai mari dobânzi la împrumuturi din cauza instabilității sistemului financiar și a riscurilor cu care este "creditată" suplimentar de bănci.

"Statul român a ajuns să plătească cele mai mari dobânzi din toată Uniunea Europeană.

Am ajuns pe locul 1 în Europa la dobânzile cu care ne împrumutăm. Dobânzile pe termen lung (~10 ani) ale statului român au ajuns la 5.37%. Pentru comparație, Irlanda se împrumută cu puțin peste 0%. Iar Germania se împrumută chiar cu dobânzi negative.

Acesta este rezultatul anilor întregi de explozie a cheltuielilor pe datorie. Din 2016 până în 2020 cheltuielile statului au crescut de la 32% din PIB la 41% din PIB. Veniturile au crescut și ele, dar nu în halul în care au crescut cheltuielile.

De unde vine diferența de plată? Din datorie. Toată explozia cheltuielilor s-a făcut pe datorie. Astfel, datoria României a ajuns în octombrie 2021 la 552 de miliarde lei (48.2% din PIB), asta de la 285 de miliarde de lei (37.3% din PIB) în 2016.

De ce? Pentru că politicienii care au condus statul s-au gândit doar la noi moduri dubioase de a ne cheltui banii. De la pensii speciale noi, la noi programe corupte și de risipă, de tip PNDL, la noi agenții de stat, la noi scheme de ajutoare de stat și subvenții.

Toate astea se plătesc din banii noștri. Nu ne ajută cu nimic un stat care ia cu o mână și dă cu alta, prin așa-zise programe de „ajutor”. Și pentru ce nu ne-au putut lua, ne-au îndatorat pe generații. Ne împrumutăm din ce în ce mai mult, la dobânzi din ce în ce mai mari.

Înainte să-și riște banii undeva, creditorii se uită atent. Și dacă nu le place ce văd, unii nu sunt dispuși să ne mai împrumute. Așa că rămân mai puțini cei care sunt dispuși. Asta se explică simplu: cererea României de bani e mare, dar oferta de bani e mai mică. Așa că ajungem să plătim dobânzi mai mari.

Soluția există. Trebuie să nu mai cheltuim peste măsură. Să nu mai facem PNDL-uri. Să anulăm pensiile speciale. Să nu mai înființăm noi agenții de stat. Și să restrângem statul. La Economie am început o mare restructurare prin care eliminam posturile inutile din minister, 30% din total. PSD-PNL nu doar că au oprit restructurarea, dar au făcut două noi ministere dintr-unul singur, dublând astfel numeroase funcții.

Este imperativ să reducem deficitul de finanțe al României prin reducerea cheltuielilor statului. Dacă nu, situația financiară a tuturor românilor va avea numai de suferit", arată Năsui într-o postare pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#dobanzi credite, #imprumuturi Romania, #Claudiu Nasui, #cheltuieli datorie publica , #Stiri Claudiu Nasui