Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Șefi ai Poliției Locale din Iași, trimiși în judecată pentru că ar fi favorizat dezvoltatori imobiliari

Joi, 13 Octombrie 2022, ora 12:49
2140 citiri
Șefi ai Poliției Locale din Iași, trimiși în judecată pentru că ar fi favorizat dezvoltatori imobiliari
Fosti șefi ai Poliției Locale din iași, trimiși în judecată de DNA FOTO arhivă

Georgel Grumezea, director executiv adjunct al Poliției Locale Iași la data faptelor, Adrian Hricțu, director executiv adjunct al Poliției Locale Iași, Mihaela Tulică, șef Serviciu Control Urbanism, Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași și Valentin Spînu, polițist local au fost deferiți justiției de DNA într-un dosar de corupție.

Acuzațiile în cauză sunt de uzurparea funcției, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu și fals intelectual.

În această cauză procurorii DNA au cercetat modalitatea în care angajați ai Poliției Locale și ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) ar fi permis construirea presupus nelegală, pe raza municipiului Iași, a mai multor imobile, aspecte care, în final, ar fi dus la obținerea unor foloase necuvenite pentru investitorii imobiliari.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 18 iulie 2016 – 28 decembrie 2017, cei patru inculpați, angajați ai Poliției Locale Iași, cu știință, ar fi semnat/emis în fals, pe numele persoanei fizice, cercetată în prezenta cauză, un număr de cinci certificate de atestare a edificării unor imobile municipiul Iași, deși nu aveau atribuții legale în acest sens (acest atribut aparține, în mod exclusiv, în conformitate cu prevederile legale, primarului municipiului Iași, respectiv arhitectului-șef al municipiului Iași), se arată într-un comunicat al DNA.

Ulterior, patru dintre certificate, care ar fi fost depuse de beneficiar la O.C.P.I. Iași, ar fi avut ca rezultat emiterea de către registratori, fără vinovăție, a încheierilor de intabulare a dreptului de proprietate prin construire.

În același context, la data de 12 februarie 2018, inculpatul Panainte Ionel, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că, urmare a cererii depuse de aceeași persoana fizică, ar fi emis în mod nelegal o încheiere (ce avea la bază cel de-al 5-lea certificat emis în condițiile de mai sus) prin care ar fi fost admisă intabularea unui imobil cu menționarea regimului de înălțime (D+P+2E+M, cu o suprafață construită desfășurată de 2.110 mp) pentru care lucrările ar fi fost efectuate fără autorizație de construire.

În urma demersurilor menționate mai sus, inculpata, beneficiară a certificatelor respective, ar fi construit în mod nelegal 159 de apartamente în loc de 24, pentru cât avea autorizație, susțin procurorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.

Față de suspecta Orhian Mihaela-Anda, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Constatări grave ale SUA cu privire la corupția din România. Explicația puterii și acuzațiile opoziției: „Au creat o mașinărie care funcționează ca unsă!”
Raportul Departamentului de Stat (DOS) al Statelor Unite ale Americii (SUA) pentru anul 2023, în legătură cu România, a relevat o mulțime de informații grave referitoare la corupția...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#DNA, #coruptie, #politia locala, #apartamente , #coruptie